5 dolog, amit érdemes szüneteltetni terhesség alatt

Sokszor mondják, hogy a terhesség nem betegség, ami természetesen így is van. Viszont ennek ellenére van néhány olyan szokás és tevékenység, amelyeket érdemes szüneteltetni a várandósság hónapjaira. Mivel igen sokan fordultok hozzám hasonló kérdésekkel, összegyűjtöttem nektek a legfontosabb tudnivalókat e téren.

1. Alkohol

Sok szakember már a babatervezés időszakára is javasolja a visszafogott alkoholfogyasztást, ám fontos tudnod, hogy ha még a terhesség előtt megiszol néhány pohár bort, természetesen semmilyen kárt nem okozol a babának. Viszont ha már tudod, hogy érkezik a pocaklakó, akkor bizony lényeges teljesen kiiktatni az alkoholos italokat az életedből, ugyanis a méhlepényen keresztül mindez a gyermekhez is eljut. Ezáltal pedig hatással lehet a magzat testi-és agyi fejlődésére egyaránt.

2. Dohányzás

A helyzet az, hogy e téren nem nagyon van bocsánat egy kismama esetében, olyannyira nem, hogy még a passzív dohányzást is érdemes elkerülni. Ha babát terveztek, javasolt már korán, a tervezés időszakában leszokni a cigarettáról vagy legalábbis fokozatosan csökkenteni a napi adagot. A füst a véráramba kerülve ugyanis megfelelő oxigén- és tápanyag-ellátottságát, ami lassíthatja a baba növekedését és fejlődését egyaránt.

3. Szauna és szolárium

E témákkal kapcsolatban érdemes egyénileg is egyeztetni a választott orvosoddal, ám általánosságban elmondható, hogy sem a szauna, sem pedig szolárium használata nem javasolt a terhesség alatt. Mindkét tevékenység alhasi vérbőséget okozhat, amely növelheti a vetélés, valamint koraszülés kockázatát.
Ezzel kapcsolatban lényeges szót ejteni az uszodáról is, amely különösen aktuális nyári kismamák esetében. Az uszodákat és a wellness részlegeket nem ajánlom csak abban az esetben, ha tudod, nagyon szigorúan ellenőrzik a vízminőséget. Viszont sokkal jobb, ha természetes vizet választasz vagy ha van, az otthoni medencét használod. Sajnos a koraszülések nagy részét ugyanis bakteriális fertőzés okozza.

4. Gyógyszerek

Ez a témakör természetesen nem azért került ide, mert tilos lenne gyógyszert szedni, azonban az fontos, hogy ha a szíved alatt hordod a gyermekedet, akkor nem kaphatsz be csak úgy egy fájdalomcsillapítót, ha éppen fája fejed. Ne aggódj, vannak olyan gyógyszerek, amiket ilyen esetekben bevehetsz olykor a terhesség alatt is, de ezekkel kapcsolatban mindenképpen egyeztetni kell az orvosoddal.

5. Koffein

Ezzel kapcsolatban igencsak megoszlanak a vélemények, ám alapvetően elmondható az, hogy a túlzott koffeinfogyasztás hatással van a gyermek fejlődésére. Ha a terhesség előtt is kávéztál, 1-2 csésze gyengébb verzió akár beleférhet a napodba, viszont ezzel kapcsolatban mindenképpen fontos egyeztetned az orvosoddal.

A fenti pontok miatt természetesen nem kell kétségbe esned, ha bármilyen kérdés vagy kétely merült fel benned, bátran felkereshetsz engem is, beszélgessünk a témáról!