Ezért olyan fontos az Apák napja!

Bár Magyarországon még nincs nagy hagyománya, mégis egyre több család számára van különleges jelentősége az Apák napjának. Az eredetileg Amerikából indult kezdeményezésnek ma már szerte a a világon nagy jelentősége van, hiszen egy gyermek életébe az édesapának éppolyan nagy szerepe van, mint az édesanyának.

Honnan ered az Apák napja?

Az Apák napja kezdeményezője Sonora Smart Dodd volt, akinek az apja egy polgárháborús veterán volt, aki egyedülálló szülőként nevelte kilenc gyermekét. Amikor a lánya először hallott az Anyák napjáról, úgy érezte, hogy az apák számára is jár egy ilyen nap az évben.

Az apák szerepe a családban igen magas értékű, ez az igen fontos titulus pedig már egészen a terhesség megállapításától lényeges. Lássuk, miért is!

A szülőszobában is tud segíteni az apa!

Sokan nem is gondolnák, de egy apa nagyon sokat tud segíteni a szülőszobában is. Persze ehhez fontos az előzetes és megfelelő informálódás. Egy kismama rendszerint tájékozottabb a szülés folyamatát illetően, hiszen nőként már hónapokkal a szülés előtt tudatosan és tudat alatt is készülődünk a nagy napra. Fontos viszont, hogy a lényeges információkról a férfi is tudjon, hiszen a gyermek világrajövetele életre szóló élmény lehet számára is, ha tudja, mi is zajlik éppen körülötte a szülőszobán és nem érzi magát feleslegesnek. Tehát egy apás szülésfelkészítőn egyszerűen praktikus dolgokról és fontos tudnivalókról beszélgetünk majd. A három órás társalgás után az apa nem csak felkészültebb lehet a nagy napon, de egy ilyen jellegű beszélgetés sokat segíthet a stressz leküzdésében is. Szó lesz arról, mikor érdemes elindulnotok a kórházba, mely nem csak az anyukának nagy segítség, de a szülés közben felmerülő komplikációk egy részét is elkerülhetitek. Elmondom nektek azt is, milyen négy szakasza van a szülésnek és melyik fázisban mivel segíthet a legtöbbet az apa, sőt, még különböző fájdalomcsillapító masszázs módszerekről is szó lesz majd, melyek hamar elsajátíthatók, segítségükkel pedig a az apa tudja csillapítani a kellemetlenségeket, miközben az anya életet ad a gyermeknek.

Az apa szerepe a születés után

Számos sztereotípia szól arról, hogy a férfiak nagy része nem igazán várja azt, hogy egyszer majd édesapa lehessen. A kutatások és a tények viszont korántsem ezt bizonyítják. Egy 2013-as nemzetközi kutatás szerint ugyanis az apák 80%-a hatalmas örömmel fogadta a hírt, hogy apa lesz, közel 100%-a jelen volt az ultrahang vizsgálaton és 75%-a apai szülési szabadságra is elment.
A sztereotípiákkal ellentétben a férfiak nagyon nagy százaléka várja azt, hogy apává váljon, megélje az apaság pillanatait, annak felelősségteljes voltát. Elmondhatjuk, hogy az apák is, hasonlóan az édesanyákhoz, a fogantatástól kezdődően elkötelezettek a gyermekük iránt.
A gyermek szempontjából kiemelendő, hogy másképp játszanak a gyermekkel az anyák és másképpen az apák és másként teremt kapcsolatot az anya, mint az apa, ezáltal mást vár a gyermek is a szüleitől. Pontos e kapocs kialakítása miatt fontos az, hogy az apa az újszülöttet kezdettől fogva magához ölelje és a lelki mellett szoros testi kontaktust is kialakítson vele.