Ilyen az ideális szoptatási pozíció!

Nagyon sok kismama fordul hozzám szoptatással kapcsolatos kérdésekkel más-más téma kapcsán. Tapasztalataim alapján kiemelkedő problémának számít a kényelmes szoptatási pozíció megtalálása, de sokan keresnek fel a kisebesedett mell problémája miatt is. Ebben a bejegyzésben elárulom neked, hogyan tudod úgy tartani a babádat, hogy mindkettőtöknek kényelmes legyen és ne kelljen küzdeni a mell kisebesedésével sem. Lássuk, mit érdemes tudnod mindezzel kapcsolatban!

Hogyan ne tarts a babát szoptatás közben?

Sokszor látom, hogy az anyukák lefektetik a babát az ölükbe tett szoptatós párnára és a gyermek fölé hajolva végzik el a szükséges műveleteket. Ez azért nem ideális, mert egyrészt a hátad és a vállad izmai egy idő után teljesen beállnak, másrészt rossz helyre kerül a gyermek szájába a mellbimbó, ami kisebesedést okoz. Ugyanis ha nem jó helyre kerül a mellbimbó a gyermek szájában, felsértheti a melledet. Ennek oka, hogy nem megfelelő pozíció esetén ahelyett, hogy a baba szájában a lágy szájpadhoz érne a bimbó, csak a szájpadlás kemény részéig ér és egészen egyszerűen „szétreszeli” a bimbódat szopizás közben. Korábban azt gondolták, hogy ennek a hosszan tartó szoptatás az oka, azonban ma már tudjuk, hogy ezt az okozza, ha nem elég mélyre kerül a szájába a mellbimbó. Fontos megemlíteni, hogy a kisebesedésnek néha a rövid nyelvfék probléma is okozhatja, amit érdemes megnézetni a gyermekorvossal.
Harmadrészt pedig fontos megemlíteni azt is, hogy a gyermek nem éri úgy el a mellbimbó körüli záróizmokat, ha nem találod meg számára az ideális pozíciót. Ezek az izmok pedig receptorok is egyben, ezek adják az ingert az agynak, hogy a megfelelő mennyiségű tejet le tudja adni a mell.

Milyen a helyes tartás szoptatás közben?

Lássuk, milyen a mindkettőtök számára ideális pozíció! Először is emeld fel a babát büfiztető pózba, fogd meg a popsiját az egyik kezeddel, míg a másikkal a tarkóját is meg tudod tartani. Ezután csúsztasd le a könyök hajlatra, majd a hónod aljához téve ideális pozícióba kerül a gyermek. Csúsztasd be a hónaljad alá az ő lenti kezecskéjét, ugyanis így később megfelelően szorosan tudod majd magadra húzni. A szabad kezeddel fogd meg a melledet, majd egy sínszerű mozdulattal a babát addig vidd, amíg a szája és a mellbimbód nem kerülnek egy vonalba. Mikor bekapja a mellet a szájába, borító mozdulattal egy biztonságos pozícióban tarthatod őt. Innentől kezdve engedd le a vállaidat és dőlj hátra kényelmesen! Az azonos oldali lábadat ha felhúzod, még inkább ki tudod támasztani a gyermeket az ideális pozícióban. Fontos, hogy az ölelés nem lanyhulhat, mert a baba szájából kicsúszik a melled és kisebesíti. Viszont ha nem szűnik ez az ölelés, ő kényelmesen jóllakhat, ráadásul te is anélkül táplálhatod őt, hogy közben fájdalmaid lennének.

Ha szeretnéd látni, miként zajlik mindez a gyakorlatban, ebben a videóban megmutatom neked.