Gondolnád, hogy sok édesanyán eluralkodik a félelem szülés után?

Ha most arra gondolsz, hogy mégis miért lenne rajtad úrrá a félelem szülés után, fontos tudnod, hogy igen sok édesanya érez ilyet, legfeljebb nem beszélnek róla. Ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy ez nálad is automatikusan így lesz majd, miután életet adsz a gyermekednek. Fontos tudnod azonban, hogy lényeges felismerned, mi zajlik benned és időben tenned ellene. Lássuk, miről is van szó!

A félelem egy teljesen természetes érzés egy kisbaba születése után. A különbség az, hogy igen sok anyuka nem beszél erről és elfolytja magában, ami természetesen nem megoldás. Ha legalább magadnak kimondod az érzéseidet, máris nagyban könnyítesz a lelkeden és feloldhatod a benned levő félelmeket. Hiszen ki ne aggódna amiatt, hogy mindent megfelelően csinál-e a gyermek körül? Azonban ha időben felkészülsz, nem érhet meglepetés és nem kell, hogy a félelem határozza meg a mindennapjaitokat.

Mi okozhat félelem érzést?

Tipikus kételyeket okozhat, ha nem jössz rá, miért sír, ha nem tudod megfelelően szoptatni vagy az altatással kapcsolatban vannak kérdéseid. Sokan félnek attól, hogy nem lesznek elég jó anyák, míg másokat az nyomaszt, ha esetleg nem tudja megfelelően táplálni a gyermekét. Fontos tudnod, hogy mindez teljesen természetes folyamatok, hiszen te felelsz a pici emberke épségéért és egészségéért, furcsa is lenne, ha nem lennének benned kételyek. Lényeges viszont tudnod, hogy elejét veheted a dolognak. Pontosan ezért érdemes előre felkészítened magad a szülés utáni időszakra is lelkileg, hiszen egy megfelelő kompetencia érzés mellett nem lököd magad automatikusan ebbe a helyzetbe.

Milyen felkészítőn ajánlott részt venni a szülés előtt?

Ha szeretnél részt venni már a várandósság alatt felkészítő tanfolyamon, keress fel bátran és látogass el még pocakosan szoptatási tanfolyamomra. Amennyiben már megszületett a gyermeked, akkor sem késő felkeresned, ugyanis szülés utáni tanfolyamom is elérhető az édesanyák számára. Természetesen mindemellett számos más kérdésedre is válaszolok, így bármilyen kétely van benned, keress fel bátran!