Légzéstechnika? Nem ezen múlik, mi történik a szülőszobán!

Minden filmes hollywoodi szülés legfontosabb kelléke a látványos „Kifúj!” és „Lélegez!” De vajon lehet-e „rosszul” levegőt venni, számít-e a légzés ritmusa, és van-e olyan technikai, amivel elősegítheted babád könnyebb és gyorsabb születését? Lássuk, mi is e téren az igazság!

Sokakban az a kép él, hogy a szülésfelkészítés a helyes légzéstechnika és a vajúdási, kitolási pozíciók megtanulását jelenti. A tapasztalat azonban az, ez szinte felesleges, hiszen a szülés olyan folyamat, mely az ösztönös létbe helyez vissza, hiszen a nők tudnak szülni, ezzel a tudással születtek.

Vagyis sokkal inkább erre kell felkészülni
Ugyanis ilyenkor a kismama megérezheti saját teste jelzéseit és ha hallgat rájuk, az ösztönei elvezetik a komplikációmentes szüléshez. Azok a nők, akik nem érzik biztonságban magukat, többnyire jobban kontrollálják az eseményeket, mint amennyire jó volna. Márpedig a kontroll tudatos síkra tereli figyelmüket. Például az általam tartott szülésfelkészítés egyik célja az is, hogy a pánik okát, gyökerét tárja fel és szüntesse meg, így egyáltalán nem lesz pániklégzés. Amennyiben ragaszkodik a kismama a kontrollhoz, nem kerül abban az ösztönös állapotba, mely ekkor szükséges a komplikációmentes szüléshez. A tudati technikák révén a légzés és a pozíciók felügyeltek, melyek pszichikai hátráltatást jelenthetnek.

Mi az a pániklégzés?
Sok kismamánál szülés közben előfordul, hogy az új helyzet és a fájdalomszint pániklégzést okozhat. A helyes légzés célja, hogy a pánik okát, gyökerét tárja fel és szüntesse meg, így egyáltalán nem lesz pániklégzés. Ugyanis amennyiben hagyjuk ezt kialakulni, és csupán tünetileg segítünk rajta, az nem segít az elengedett állapot létrehozásában, hanem gátolja azt. Ez a tágulási időszakban komplikációt okozhat. A segítő célja tehát a stresszállapot kiiktatása. A vajúdás során az elmélyült, önmagába forduló állapot, az elengedettség szükségeltetik, amely a stressz jelenlétekor nem lehetséges. Az ösztönös állapottal a kismama megtalálja a maga és babája számára ideális légzést

Ha szeretnél felkészülni a szülésre, ajánlom az egyéni apás szülésfelkészítést, amit a webshopban is megtalálsz!