Már a karjaidban tartod a kisbabádat, de a hasad továbbra is gömbölyödik?

A szülés utáni has mérete általában körülbelül akkora, amekkora a várandósság 6-7. hónapjában volt. Ez először egy kicsit ijesztő lehet és számos dolog lehet rá hatással, mégis érdemes tudatosan foglalkozni vele. Hiszen azon túl, hogy édesanya lettél, ne feledkezz meg arról, hogy NŐ is vagy, csupa nagybetűvel! Mindezek kapcsán pedig fontos téma a szétnyílt hasizom problémája.

Mi is az a szétnyílt hasizom?
A szétnyílt hasizom rengeteg nőt érint, sokan pedig nem is tudják, hogy problémáikat vagy panaszaikat esetleg a szülés után szétnyílt hasizom is okozhatja. Terhesség alatt minden nőnek szétnyílik a hasizma, kivétel csak abban van, hogy valakinek kevésbé, valakinek pedig jobban szétnyílik. Mindez annak érdekében történik, hogy a baba elférjen a pocakban. Természetes folyamat ez, ne ijedj meg tőle, nem szétszakad a hasizmod, csak szétnyílik, hogy helyet adjon a babádnak.

Veszélyes, ha szétnyílva marad a hasizom!
Ha a szülést követően nem foglalkozol vele és a hasizom szétnyílva marad, akkor esztétikai problémán túl egészségügyi problémát is fog okozni később. Kialakulhat miatta például köldöksérv, nyelőcső süllyedés, éjszakai horkolás vagy akár oxigénkimaradásos állapot is hosszú távon. Emellett gerincsérv hajlam is kialakulhat mivel elgyengülnek a törzs tartó izmai.

Hogy tudod ellenőrizni, mennyire nyílt szét a hasizmod?

  1. Feküdj hanyatt és húzd fel a lábaidat úgy, hogy a talpaid a talajon legyenek!
  2. Szorítsd le a derekad, ezzel egyidejűleg pedig húzd be a köldököd a gerincoszlopod irányába!
    Azt a kezedet, amellyel vizsgálni fogsz, helyezd a köldököd fölé úgy, hogy az ujjaid a hasfalra merőlegesek legyenek!
  3. A másik kezedet pedig tedd tarkóra!
  4. Belégzéssel juttasd a levegőt a tüdődbe, kilégzésre pedig emeld meg a törzsed és csinálj egy hasprést!
  5. Ekkor a hasfal aktív lesz és az egyenes hasizmok tapinthatóvá vállnak.
  6. Ha érzel közöttük rést, akkor határold be annak szélességét és tapintsd ki annak hosszát is a köldök alatti, illetve fölötti területen!

Van megoldás!
Nagyon fontos tudni, hogy létezik egyszerű megoldás a problémára. Bár sokféle módszer létezik, az általam kidolgozott visszaállító tornát fontos, hogy a szülés után két héttel el kell kezdeni. Ráadásul csak egyszer kell személyesen vagy online találkoznunk a mozdulatsor elsajátításához. Lehet jönni babával és baba nélkül is, a gyakorlatok betanítása húsz percet vesz igénybe. Így ugyanis megtanítom neked, hogy hogyan tudod 6 hét alatt visszanyerni a hasad feszességét és formáját.
Ezek a gyakorlatok nagyon egyszerűek és könnyű megtanulni őket. Érdemes belefektetni pici időt és energiát, a gyakorlatokat minden nap csinálni kell, de csak 1 fogmosásnyi időt vesz el.

Otthon, napi néhány perc alatt elvégezheted a gyakorlatokat!
Úgy állítottam össze a gyakorlatokat, hogy egyszerűen be lehet iktatni a napodba. Otthon tudod végezni ezeket a gyakorlatokat, például szoptatás előtt vagy után, vagy amikor a babát leteszed aludni. Ez a speciális gyakorlatsor 5 feladatból áll. Tematikusan hétről hétre egymásra épülve nehezül majd a torna, követve azt, ahogyan a hasizmod erősödik. Mindenkinek ajánlott, aki frissen szült, mivel szétnyílt a hasizma a terhesség alatt. A szülés során szétvált nagy hasizmot összezárja. Ezzel megszüntetheted a hasfali sérvet és így visszaállíthatod hasad eredeti állapotát.

Ha szeretnél még több részletet tudni ezzel kapcsolatban, ide kattintva olvashatsz róla.