Miért sír a babám, mi baja lehet?

A babák az első hetekben, hónapokban leginkább sírással tudnak kommunikálni. Ez teljesen rendben is van így. De mégis mit tegyünk, ha túl sokat sír a kicsi? Hogyan ismerhetjük fel a sírás tényleges okait, és miként segíthetünk a kicsikénknek megnyugodni?

A baba kommunikációja
Az első és legfontosabb, amit a témával kapcsolatban tudni érdemes, hogy olyan nincs, hogy egy baba nem sír. Ráadásul nem is feltétlenül jelez nagy gondot a sírdogálás. A helyzet az, hogy a babasírás a csecsemő elsődleges és ösztönös kommunikációs eszköze. Ennek a funkciója a szülővel való kapcsolatteremtés és bizalomépítés is. Vagyis ha választ kap arra, hogy ő jelez, épül a kötődő kapcsolat.

Milyen okok állhatnak a sírás hátterében?
Jelezhet a sírás éhséget, szomjúságot, de az is lehet, hogy fáj a pocakja vagy éppen túl sok az inger, fáradt vagy egyszerűen csak az érintésedre, egy kis babusgatásra vágynak. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen ahogy már fentebb is szó volt róla, ez a kicsik elsődleges kommunikációs eszköze. Attól nem vagy rossz szülő, hogy nem tudod mindig pontosan, miért sírdogál a kisbabád, hiszen annyi ok-okozati összefüggés lehet a hátterében! A legfontosabb, hogy igyekezz nyugodt maradni és őt is megnyugtatni. Előbb vagy utóbb ki fog derülni, hogy mi okozza a rossz kedvet.

Hogy nyugtathatom meg?
Fontos, hogy ha nem tudod pontosan, mi okozza a gondot, akkor is van néhány bevált praktika a kicsi megnyugtatására. Próbáld meg előidézni számára az anyaméh biztonságát, így felidéződik benne az időszak, amikor még a pocakodban volt. Ha ez nem segít, próbálj ki többféle pozíciót, amitől megnyugodhat, sőt, akár a felesleges gázok felszabadulását is elérheted általa.

Nem létezik olyan puha takaró vagy precízen kialakított babakocsi, amely pótolni tudná a szülő érintését, ölelését. Hiszen ilyenkor nem csak a karod melegét érzi, de hallja a lélegzésedet, a szívdobogásodat, érzi az illatodat és biztonságban érzi magát. Ez pedig a mentális fejlődés egyik igen komoly mérföldköve a gyermek számára. Pontosan annyira lényeges ez számára, mint testileg a megfelelő táplálás. Pontosan ezért nem szabad sírni hagyni, nem igaz az, hogy ezzel „elkapatod”. Hiszen gondolj csak bele, nem olyan régen még a szíved alatt hordtad őt, ahol minden rezdülésedet érzékelte!

Természetesen nagyon sokat lehetne még erről a témáról beszélni, mi pedig meg is tettük, ebben a Tegyük tisztába! Podcastban!