A szomorúság és félelem természetes érzések szülés után!

Amikor a gyermekágyi időszakról olvas az ember, bizony sok leírásban csak a boldog, babaillatú pillanatok elevenednek meg. Sőt, sok édesanya is csak ezekre gondol vissza évekkel később. Pedig nagyon fontos arról beszélni, hogy sok újdonsült anyuka érzi úgy, hogy bár élete legnagyobb kincsét ringathatja a karjában és alig várta ezt az időszakot, mégis végtelen szomorúság lesz úrrá rajta. Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz anya lenne, hiszen nyilván a gyermekét szereti a legjobban a világon és bármit megtenne érte. Annak, hogy ha valaki ezt érzi, számos különböző oka lehet, hiszen az élete gyökeresen megváltozott. A jó hír viszont az, hogy létezik megoldás a problémára, ez pedig a megelőzés.

Nagyon fontos a tudatos felkészülés a gyermekágyi időszakra!
Nagyon sokat beszéltünk már arról, milyen teendőid vannak a várandósság alatt, mit kell tudnod a szülésről és mire érdemes odafigyelned a gyermeked világra jöttét követően. Sok kismama tudatosan készül a szülésre és nagyon alaposan körbe járja a témát. Ám kevés szót ejtettünk eddig a különböző érzésekről, amelyek bár egészen tipikusnak számítanak ebben az időszakban, mégis kevesen beszélnek róla. Még mielőtt megijednél, a jó hír az, hogy nem kell feltétlenül szomorúságot érezned a kisbabád születése után, ugyanis ha időben felismered, hogy mi zajlik benned és időben teszel ellene, akkor nem lesz okod a szomorúságra.

Hogy előzheted meg, hogy szomorúságot a szülés utáni időszakban?
A helyzet az, hogy erre még a szülést megelőzően van lehetőséged. Először is készítsd fel erre a jelenségre minél előbb a gyermeked édesapját, hiszen nagyon fontos, hogy ne ijedjen meg, ha látszólag minden ok nélkül sírdogálni lát téged. Mondd el neki nyugodtan az érzéseidet, sőt, kérd meg bátran a környezetedben élőket arra, hogy segítsenek ebben. Szintén pozitív hatással van ennek az állapotnak a leküzdésére, ha nappal is alszol a babáddal, nem csak éjszaka. Ez egyrészt az első hat hétben a szervezetednek is jót tesz, másrészt pedig elejét veheted az úgynevezett kifáradásos reaktív depresszió kialakulásának is. Abban az esetben, ha mindennek ellenére nem múlik ez az érzés, tanácsos minél előbb egy szakember segítségét figyelembe venni.

Én is tudok neked segíteni a megelőzésben!
Ahogy fentebb is írtam, érdemes előre felkészítened magad a szülés utáni időszakra is lelkileg, hiszen egy megfelelő kompetencia érzés mellett nem lököd magad automatikusan ebbe a helyzetbe. Ha szeretnél részt venni már a várandósság alatt felkészítő tanfolyamon, keress fel bátran és látogass el még pocakosan szoptatási tanfolyamomra. Amennyiben már megszületett a gyermeked, akkor sem késő felkeresned, ugyanis szülés utáni tanfolyamom is elérhető az édesanyák számára.

A szülés után a kismamamasszázs is lehet megoldás!
A szülés utáni kismamamasszázs például nagyon sokat segíthet a hasonló cipőben járó anyukákon. Kisbabáddal együtt is tudsz jönni, így nem kell időzítened a szoptatást. Masszázs közben is nyugodtan tudod babádat szoptatni. Ebben az időszakban nehéz pihenni. Azért fejlesztettem ki ezt a kismama masszázst, hogy a szoptatás időszakában is tudj pihenni és akár a babáddal együtt kikapcsolódni. Ez rólad szól, ez a te időd! A kismama masszázs érted van, azért, hogy a szoptatási időszakban stresszmentes és pihent legyél. A te egészségedről és rólad szól, kicsi saját idő neked, mert ebben az időszakban nagyon fontos, hogy a kellőképpen magabiztos, nyugodt és kiegyensúlyozott lehess.