Mit érdemes tudni a gátvédelemmel kapcsolatban?

A gátvédelemmel és gátmetszéssel kapcsolatban bizony számos tévhit kering a köztudatban. Éppen ezért fontos tisztába tenni az ezt érintő dolgokat és fogalmakat. Lássuk, miről is van szó pontosan!

A természetes szülés mindenképpen gátmetszéssel jár?
Az, hogy természetes úton adsz életet a gyermekednek, nem jelenti azt, hogy ez automatikusan gátmetszéssel is járna. De mi is ez igazából? A gátmetszés egy szülés közben ejtett vágás, amelyet az orvos közvetlenül a kisbaba fejének megszületése előtt ejti a végbél és a hüvelybemenet közötti részen. Amiatt van szükség néha a gátmetszésre, hogy nehogy a hüvely felől a végbél felé repedjen a gát. Tehát nem a végbél felé vág az orvos ha gátmetszésre van szükség, hanem jobb vagy bal oldali irányba comb felé annak érdekében, hogy tehermentesítse végbél felőli gát részt. A célja ennek az eljárásnak az, hogy az itt levő szövetek ne repedjenek meg. Viszont nem feltétlenül van erre szükség és nem minden esetben jár gátrepedéssel a gátmetszés elmaradása.

Hogy kerülhető el a gátmetszés?
Természetesen van olyan eset, amikor nem kerülhető el, viszont szülésfelkészítő tanfolyamomon külön foglalkozom azzal, hogy elmondjam neked, mit tehetsz te a szülőszobában azért, hogy ha lehetséges, gátvédelemmel adj életet a gyermekednek. Egyszerű praktikák ezek, amelyek segíthetnek neked. Hiszen egy „jó szülésnél” egyáltalán nem kell, hogy bármilyen okból vérezz! A szülésfelkészítéssel kapcsolatban ide kattintva tájékozódhatsz részletesen.

Lássunk egy valós példát!
Az édesanya egy körülbelül 4500 grammos gyermeknek adott életet természetes módon, mégsem volt szükség gátmetszésre és egyetlen csepp vér sem volt a szülőszobában. Ez azért volt lehetséges, mert megtanultuk a tanfolyamon, mire kell odafigyelnie és ezt a tudást alkalmazta is a szülés során.
Mindemellett a tapasztalatok azt mutatják, hogy az oxitocin hormon sokkal jobban működik a dúlás szüléseknél, így könnyebb és gyorsabb a tágulási szakasza a szülésnek és csökken az esélye annak is, hogy császármetszéssel kelljen világra hoznod a kisbabádat, noha természetes szülésre készültél, ráadásul kevesebb gátszakadás és gátmetszés történik a dúlával való szülésnél a kitolási szakaszban.


Az apás szülésfelkészítőn részletesen beszélünk arról is, hogy mit tehetsz te magad azért, hogy elkerülhető legyen a gátmetszés és a gátrepedés, de ebben a videómban is mesélek erről.