Mit jelent a „dúla hatás”?

Számos nemzetközi kutatás mellett egy 2021-ben készült hazai tanulmány is arról számol be, hogy a dúlák folyamatos támogató jelenlétének pozitív hatása, az úgynevezett „dúla-hatás” számokban is mérhető. Lássuk, miről is van szó pontosan

Nem csak a kismamák beszámolója, de számos kutatás is tényszerűen bizonyítja, hogy egy dúla jelenléte nagy részben csökkenti a különféle beavatkozások arányát.

Mi lehet ennek az oka?
A dúla egészen másfajta segítséget és figyelmet képes biztosítani a szülő nő számára, mint az egészségügyi személyzet, vagy az apa, aki része az éppen születő családnak, és nem látogató, mégis inkább így tekintenek rá, holott az anya-baba-apa egység az, melynek zavartalanságát az ellátórendszer támogatni hivatott. A választott kísérő az egész családot kíséri, így sok esetben az apát is támogatja. A biztonságot és támogatást nyújtó kísérők jelenléte a szülészeti erőszaktól korántsem mentes magyarországi ellátásban ráadásul akár nagyobb jelentőséggel is bírhat.

Nem véletlen, hogy egyre több kórházban igénylik a dúla segítségét a kismamák
Ahogy a merce.hu cikke is beszámolt róla nemrég, számos kórház után a nyíregyházi szülészeten is petíció indult azért, hogy a szülő nők mellett egyidejűleg lehessen jelen az apa és a dúla is igény esetén. Jelenleg ugyanis kórháza válogatja, hol fogadják el a nők alapvető jogaként a két kísérőt, és hol tiltják, vagy korlátozzák úgy, hogy a kísérők csak felváltva lehetnek jelen, helyenként pedig ehhez is külön kérvényt kell beadni. Ami biztos, hogy törvény nem tiltja több kísérő jelenlétét. Vagyis ennek értelmében, amennyiben nincs jelen másik szülő nő, az intézmények megengedőek lehetnek a kísérők jelenlétének vonatkozásában, vagy felváltva is jelen lehetnek a vajúdás és a szülés alatt. Ez a minisztérium álláspontja.

Bátran keressetek fel!
Dúlaként segítek szülésed közben lelkileg, hogy biztonságban érezd magad, folyamatos figyelemmel kísérem lelked és tested minden rezdülését. Emellett nagyban hozzájárulok ahhoz, hogy ki tudj tartani mindvégig és fájdalomcsillapító masszázzsal enyhítem fizikai fájdalmaidat. Gyakran előfordul, hogy olyan helyzetben is bent vagyok a szülésnél, amikor az apa is szeretne bejönni, ilyenkor az ő biztonságára is vigyázok, hogy ő is a lehető legteljesebben élhesse át gyermeketek születését. Nagyon fontos hangsúlyozni azt, hogy a dúla sohasem helyettesíti a szülésznőt, így én sem helyettesítem sosem, együtt dolgozom vele és az orvosoddal. Vigyázok rád, csillapítom a fájdalmadat és partnered leszek pillanatról pillanatra, hogy ne érezd magad sosem kiszolgáltatottan és egyedül.

Ha hívsz engem dúlának a szülésedhez, akkor ezzel egy teljes csomagot kapsz tőlem, amiben nem csak a szülésed, hanem a szoptatás alatti utógondozási tanácsadás is benne van. Továbbá a várandósság utáni hasizom-visszaállítást is tartalmazza.