A szoptatás csodálatos élmény, legyen benne neked is részed!

A szülés után az egyik legfontosabb feladat a kisbaba táplálása lesz, ám ez az első néhány hétben nem feltétlenül olyan gördülékeny, mint ahogy előre elképzeltük. Emiatt nem kell aggódnod, gyakran előfordul, hogy az anyukák kétségbe esnek amikor nem úgy alakul minden például a szoptatás terén, mint ahogy az „a nagy könyvben meg van írva.” Nos, egyrészt ez a bizonyos nagy könyv nem létezik, hiszen minden gyermek más és más, másrészt pedig rám számíthatsz akkor is, ha reménytelennek látod éppen a helyzetedet.
Miért jó a szoptatás?
Segíti a védekezést szolgáló folyamatokat, a beszéd- és artikulációs izmok fejlődését, betegségmegelőző (allergia, fülgyulladás, stressz, elhízás, fertőző gyermekbetegségek) vagy segíti azok gyorsabb lefolyását és csökkentheti kialakulásuk veszélyét. Fájdalomcsillapító és érzelmi támaszt, kötődést is nyújt a szeretethormon felszabadulása által mindamellett, hogy a tápszerek egészségügyi kockázatát is mérsékli. Az anya-gyermek kapcsolat elmélyül, a szeretet biztonságot adó tapasztalatát élheti át a baba. A mamát a helyes szoptatás megerősíti és bátorítja, csökkenti egyes betegségek kockázatát (mellgyulladás, csontritkulás, mellrák, petefészekrák, kardiovaszkuláris megbetegedések), segíti a felépülést a szülés után is. Így nem csoda, hogy minden édesanya arra vágyik, hogy szoptathassa gyermekét.

Milyen a helyes tartás szoptatás közben?
Lássuk, milyen a mindkettőtök számára ideális pozíció! Először is emeld fel a babát büfiztető pózba, fogd meg a popsiját az egyik kezeddel, míg a másikkal a tarkóját is meg tudod tartani. Ezután csúsztasd le a könyök hajlatra, majd a hónod aljához téve ideális pozícióba kerül a gyermek. Csúsztasd be a hónaljad alá az ő lenti kezecskéjét, ugyanis így később megfelelően szorosan tudod majd magadra húzni. A szabad kezeddel fogd meg a melledet, majd egy sínszerű mozdulattal a babát addig vidd, amíg a szája és a mellbimbód nem kerülnek egy vonalba. Mikor bekapja a mellet a szájába, borító mozdulattal egy biztonságos pozícióban tarthatod őt. Innentől kezdve engedd le a vállaidat és dőlj hátra kényelmesen! Az azonos oldali lábadat ha felhúzod, még inkább ki tudod támasztani a gyermeket az ideális pozícióban. Fontos, hogy az ölelés nem lanyhulhat, mert a baba szájából kicsúszik a melled és kisebesíti. Viszont ha nem szűnik ez az ölelés, ő kényelmesen jóllakhat, ráadásul te is anélkül táplálhatod őt, hogy közben fájdalmaid lennének. Mindezekről bővebben beszélgethetünk a gyermekágyi és szoptatási felkészítőmön is.

A leggyakoribb kérdések és félelmek

Ha nem érted a babád jelzéseit
Előfordul ebben az időszakban, hogy egyszerűen nem tudod kitalálni, hogy miért sír és miért nem eszik, ezáltal pedig úgy érzed, képtelen vagy kielégíteni a szükségleteit. Pedig rendszerint igen kis dolgok állnak a háttérben, amely nagyon egyszerűen kiküszöbölhető. Nem egyszer fordult már elő a pályafutásom során, hogy egy találkozás alkalmával fény derül arra, miért nyűgös a baba és onnantól kezdve semmi gond nem volt.

Ha kevésnek érzed a tejedet
Ha úgy érzed, nem elég a tejed, érdemes szintén szakemberhez fordulni, ugyanis ilyenkor nem csak az a gond, hogy nem lakik jól a gyermek, de adott esetben a súlya sem fog megfelelően gyarapodni. Viszont az is előfordulhat, hogy nem a tejed nem elég, csak nem megfelelő a szoptatási pozíció vagy valami más dolog áll a háttérben, így nem érdemes halogatni a szakember felkeresését.

Ha sebes, gyulladt a melled és nagyon fáj
Borzasztóan kellemetlen tud lenni, ha sebesedik a melled vagy begyulladt, ugyanis ilyenkor a csecsemő táplálása maga lehet számodra a pokol, hiszen a fájdalomtól a sírás kerülgethet teljesen jogosan. Ha úgy érzed, a szülés nem is volt fájdalmas ahhoz képest, amit most átélsz, itt az ideje, hogy segítséget kérj! Számos olyan tünete létezik a kezdődő mellgyulladásnak, amelyekről először nem is gondolnád, hogy ezt jelzik. Az egyik ilyen tipikus jel a láz, amelyet sokan tejláznak neveznek, ám ezt nem a tej, hanem a gyulladás okozza. Szintén ilyen tünet, ha bepirosodik a melled felső része vagy pöttyök, bőrpír jelenik meg a felületén. Amennyiben csomókat érzel a melledben, megkeményedik vagy rossz a közérzeted, akkor is gyanakodhatsz a mellgyulladásra. Mindemellett hangsúlyozandó, hogy nem csak a mirigyállomány tud begyulladni, hanem a záróizom is. Ekkor kis csomókat tapasztalhatsz a mellbimbó udvar felületén, a szoptatás pedig jellemzően szurkáló érzéssel jár. Én magam azt javaslom, hogy csak végső esetben fordulj orvoshoz, ugyanis ő szinte biztos, hogy antibiotikumos kezelés javasol majd, ami nem mulasztja el gyulladás eredetét, csupán a tüneteket csökkenti. Van erre azonban sokkal egyszerűbb, házi megoldás is. Én mindenképpen a forróvizes borogatást javaslom neked. Tölts tele egy lavórt 1-2 liter olyan forró vízzel, amelyet éppen csak elvisel a bőröd, majd helyezz bele két textil pelenkát! Az egyiket helyezd a melledre úgy, hogy az egész melledet beborítsa és 10-20 másodpercig hagyd rajta, majd jöhet a csere. Ha ezt 5-10 percen keresztül csinálod, átmelegíted a mellszöveteket, a meleg pedig fellazítja azokat a mirigyrészeket, ami a mellgyulladást okozza. Fontos, hogy a folyamatot mindig a gyulladt melleddel kezd vagy azzal, amelyikkel a szoptatást szoktad kezdeni.

Ebben a videóban részletesebben mesélek neked a mellgyulladás kezeléséről.


Ha pedig tudni akarod, hogyan kerülheted el a cumizavart, mikor kell mellre tenni a babát, és mit tegyél, ha mellgyulladás lép fel, ezt a korábbi podcastemet ajánlom.

Amennyiben már megszületett a gyermeked és mégis fennáll bármelyik probléma, mindenképpen mielőbb fordulj szakemberhez, ugyanis ez az egyik legcsodásabb időszak egy anya életében és vétek lenne végig szenvedned az egészet. Én magam is nagyon szívesen segítek neked, bátran keress fel szoptatási tanácsadással kapcsolatban! Együtt gyorsan és hatékonyan megoldjuk a problémáidat, nem kell stresszelned azon, ha nem tudsz vagy értesz valamit a szoptatási időszakban. Emellett nem veszel el majd a részletekben és nem sodródsz bele majd kétségbeejtő helyzetekbe.
Ráadásul lesznek éjszakáitok és nappalaitok, és kiegyensúlyozódik majd az élet a babával. Az elmúlt 20 évben azt tapasztalom, hogy nincs olyan helyzet, amit ne lehetne megoldani.