Mit jelent, ha dúla van veled szülés közben?

A szülés egy elképesztő dolog minden egyes részletével együtt, ám sajnos sok kismama őriz kellemetlen emlékeket ezekről a pillanatokról. Pedig ezt a csodát minden leendő édesanyának át kellene élnie. Többek között ebben tud segíteni egy dúla. Lássuk, miről is van szó pontosan!

Bár kevesen tudják, de egy dúlának számos fontos feladata van a szülés közben, amelyekkel jó ha tisztában vagy, hiszen ha úgy döntesz, szeretnéd, ha egy ilyen szakember is jelen lenne aznap, amikor életet adsz a gyermekednek, akkor biztos lehetsz abban, hogy nem lesz negatív élmény majd a szülés.

Én és a dúlaság
Én magam huszonöt éve foglalkozom azzal, hogy a nők, akik szülnek velem, ne magányosan, kiszolgáltatottan érezzék magukat, és az apák ne tehetetlenül toporogjanak párjuk mellett az események során. Dúlaként segítek szülésed közben lelkileg, hogy biztonságban érezd magad, folyamatos figyelemmel kísérem lelked és tested minden rezdülését. Segítek, hogy ki tudj tartani mindvégig és fájdalomcsillapító masszázzsal enyhítem fizikai fájdalmaidat.

Nagyon sok baba születésénél voltam már jelen és minden egyes ilyen alkalom felér egy-egy csodával.

Miben tud segíteni egy dúla?
Dúlaként segítek szülésed közben lelkileg, hogy biztonságban érezd magad, folyamatos figyelemmel kísérem lelked és tested minden rezdülését. Emellett nagyban hozzájárulok ahhoz, hogy ki tudj tartani mindvégig és fájdalomcsillapító masszázzsal enyhítem fizikai fájdalmaidat. Gyakran előfordul, hogy olyan helyzetben is bent vagyok a szülésnél, amikor az apa is szeretne bejönni, ilyenkor az ő biztonságára is vigyázok, hogy ő is a lehető legteljesebben élhesse át gyermeketek születését.

Mikor érdemes dúlát fogadnod?
Ha úgy érzed, nagyon félsz a szüléstől és nem tudsz megbarátkozni a gondolattal, akkor mindenképpen érdemes egy dúla segítségét kérni. Igaz ez abban az esetben is, ha már nem az első babádat várod, hiszen ha már volt rossz élményed a szülőszobában, akkor ezt most együtt biztosan le tudjuk győzni. Mindemellett a tapasztalatok azt mutatják, hogy az oxitocin hormon sokkal jobban működik a dúlás szüléseknél, így könnyebb és gyorsabb a tágulási szakasza a szülésnek és csökken az esélye annak is, hogy császármetszéssel kelljen világra hoznod a kisbabádat, noha természetes szülésre készültél, ráadásul kevesebb gátszakadás és gátmetszés történik a dúlával való szülésnél a kitolási szakaszban.

A dúla nem szülésznő!
Nagyon fontos hangsúlyozni azt, hogy a dúla sohasem helyettesíti a szülésznőt, így én sem helyettesítem sosem, együtt dolgozom vele és az orvosoddal. Vigyázok rád, csillapítom a fájdalmadat és partnered leszek pillanatról pillanatra, hogy ne érezd magad sosem kiszolgáltatottan és egyedül.

Ha hívsz engem dúlának a szülésedhez, akkor ezzel egy teljes csomagot kapsz tőlem, amiben nem csak a szülésed, hanem a szoptatás alatti utógondozási tanácsadás is benne van. Továbbá a várandósság utáni hasizom-visszaállítást is tartalmazza.

Számomra ez a legnagyobb csoda, hogy nem kell magányosan szülni és nem kell magányosan születni.