Ne ess kétségbe, ha mellgyulladásod van!

Az újdonsült anyukák körében nem ritka a mellgyulladás, bár tény, hogy leginkább alkattól függ ennek kialakulása és nem mindenki találkozik ezzel a jelenséggel. Ennek ellenére nagyon fontos figyelni a tüneteket, hiszen ha időben észreveszed a gyulladást, hamar megszabadulhatsz a kellemetlenségektől és nem kell hetekig küzdened a gyógyulással és a fájdalommal.

Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy én magam is átéltem mindezt, hiszen mindkét gyermekem születése után begyulladt a mellem. Pontosan ezért tudom, mennyire fontos, hogy elejét vedd annak, hogy több tünet is kialakuljon. Megmutatom, mit tehetsz ahhoz, ha mellgyulladással küzdesz!

A mellgyulladás tünetei
Számos olyan tünete létezik a kezdődő mellgyulladásnak, amelyekről először nem is gondolnád, hogy ezt jelzik. Az egyik ilyen tipikus jel a láz, amelyet sokan tejláznak neveznek, ám ezt nem a tej, hanem a gyulladás okozza. Szintén ilyen tünet, ha bepirosodik a melled felső része vagy pöttyök, bőrpír jelenik meg a felületén. Amennyiben csomókat érzel a melledben, megkeményedik vagy rossz a közérzeted, akkor is gyanakodhatsz a mellgyulladásra. Mindemellett hangsúlyozandó, hogy nem csak a mirigyállomány tud begyulladni, hanem a záróizom is. Ekkor kis csomókat tapasztalhatsz a mellbimbó udvar felületén, a szoptatás pedig jellemzően szurkáló érzéssel jár.
Ha a fentiek közül bármelyik jel megjelenik, érdemes azonnal cselekednek, hiszen ezen a szinten még könnyedén elmulasztható a gyulladás, ám ha megvárod, míg minden tünet kialakul, akár hetekbe is telhet, mire elmúlik a fájdalom és a számos egyéb kellemetlenség.

Mi a megoldás, ha mellgyulladásod van?
Én magam azt javaslom, hogy csak végső esetben fordulj orvoshoz, ugyanis ő szinte biztos, hogy antibiotikumos kezelés javasol majd, ami nem mulasztja el gyulladás eredetét, csupán a tüneteket csökkenti. Van erre azonban sokkal egyszerűbb, házi megoldás is. Én mindenképpen a forróvizes borogatást javaslom neked. Tölts tele egy lavórt 1-2 liter olyan forró vízzel, amelyet éppen csak elvisel a bőröd, majd helyezz bele két textil pelenkát! Az egyiket helyezd a melledre úgy, hogy az egész melledet beborítsa és 10-20 másodpercig hagyd rajta, majd jöhet a csere. Ha ezt 5-10 percen keresztül csinálod, átmelegíted a mellszöveteket, a meleg pedig fellazítja azokat a mirigyrészeket, ami a mellgyulladást okozza. Fontos, hogy a folyamatot mindig a gyulladt melleddel kezd vagy azzal, amelyikkel a szoptatást szoktad kezdeni.

Ebben a videóban részletesebben mesélek neked a mellgyulladás kezeléséről. https://www.youtube.com/watch?v=I1KkUjU-snM&t=2s