Te szoktál mesélni a babádnak?

Ha most arra gondolsz, milyen fura kérdés ez, hiszen egy csecsemő még nem értékelheti azt, ha az anyukája vagy az apukája mesél neki, bizony tévedsz. Bár tény, hogy az első hetekben nem maga a történet vagy a cselekmény a lényeges, mégis meglátod, hamar magadra vonhatod a figyelmét már egy-két soros mondókák segítségével is. Lássuk, miről is van szó!

Már az 1-2 hónapos gyermek is értékeli a mesét!

Természetesen egy ilyen fiatal gyermek még nem érti amit mondasz neki, de te magad is megtapasztalhatod, milyen szívesen hallgatja a hangodat, ráadásul megnyugtatja, ha folyamatosan beszélsz hozzá. Az egyszerű mondókák, a kedves kis dalocskák vagy az altatók mindig megnyugtatják az apró emberkék kis lelkét.

4-5 hónapos korukban már sokkal több reakcióra számíthatsz!

Azt gondolnád, hogy egy 4-5 hónapos gyermek még nem képes értékelni a meséket és mondókákat, pedig bizony tévedsz! Ha már ismeri a sokat ismételt sorokat, reagál majd a kedvenc részeire, ráadásul hamar kiderül majd, melyek a kedvenc hangutánzó szavai. Annál pedig nincs édesebb, mint amikor a kisfiad vagy kislányod elmosolyodik a meséd vagy dalocskád hallatán.

Fél éves koruk után már szívesen lapozgat is!

A picikék 6 hónapos koruk után már nem csak a mókás szövegeket, hanem a ritmusokat is értékelik. Ráadásul már az ő számukra készült, lapozgatható könyvecskéket is szívesen nézegetik, így akár „közösen is olvashattok”, miközben ő gyönyörködik a színes képekben. Sőt, ha például állatok vannak az oldalakon, egy idő után már rá tud mutatni, mikor megkérdezed, hol van az oroszlán vagy a kutya. 10-12 hónapos korától pedig már a papírra nyomtatott képeskönyveket is bátran nézegetheted vele, nagyon fogja élvezni!

Milyen hatása van a meséknek a gyermekekre?

Ha minden este mesélsz a gyermekednek, nem csupán közös élményeket szereztek majd, de ahogy cseperedik, a főhősök történetén keresztül megélheti vágyait, feldolgozhatja a napi történéseket, erőt meríthet a főhősök kalandjaiból, élénkíti a fantáziáját, ráadásul a szókincsét is bővíti.