Új család születik

Hogyan készüljünk fel tudatosan a gyerek érkezésével óhatatlanul együtt járó új helyzetekre? Ha előre átgondoljuk, mik azok a tipikus szituációk, amelyek esetleg csapdahelyzeteket idézhetnek elő ebben a megváltozott élethelyzetben, akkor látni, érteni és tudni fogjuk, hogyan kerüljük el ezeket, a kapcsolatunk jó minőségének megőrzése érdekében. Szerencsére ebben szakember segítségét is kérhetjük.

 

Sajnos ma Magyarországon egyre gyakrabban romlik meg a házasság a gyerek születése után, mert a párok nincsenek felkészülve arra, hogyan kezeljék, hogy párból család lettek.

A házasság gyermek nélkül és gyermekkel sem működik magától, hiszen a jó kapcsolat kulcsa a működtetés. Mint ahogyan a házunkat átrendezzük és kitakarítjuk, vagy a virágainkat locsoljuk és átültetjük, ugyanígy ápolni kell a párkapcsolatot is. És amikor gyermekünk születik, akkor erre kiemelten kell időt és energiát fordítani.

 

Amikor még nincs gyermek a családban, akkor általában két főpillére van a kapcsolatnak. Az egyik a férfi-női szereppillér, ez a párkapcsolati pillér, a másik az otthonteremtő és gazdasági közösségpillér, ami arról szól, hogy a párok hogyan szervezzék az egzisztenciális és szociális helyzetüket. Amikor viszont gyerek születik, akkor bejön a harmadik pillér is, az anya-apa vagyis szülői szerepkör. Ha erre nincsenek jól felkészülve a házastársak, akkor sokszor felborítja az előző két struktúrát is. Szerep- és hangsúlyeltolódások történhetnek, amelynek következményeként a párok eltávolodhatnak egymástól a párkapcsolat vagy a gazdasági közösség területén. És gyakran előfordul az is, hogy a pár tagjaiból az egyik vagy mindkettő a három szerepkör (gazdasági, párkapcsolati és szülői) közül egyet részesít előnyben, ezért a többi elhanyagolódik, ennek következtében elhidegülhetnek egymástól, aminek legtöbbször válás a vége.

 

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy amikor még nem születik meg a gyermek, már akkor a párok tudatosan készüljenek fel arra, hogy hogyan tudnak stabil családdá válni. Ehhez arra van szükség, hogy jól tudják gondozni a házasságukat, mind a párkapcsolati, gazdasági és mind a szülői területeken.” – hangsúlyozta Halász Katalin párkapcsolati tanácsadó, aki szüléskísérőként, dúlaként is az elmúlt 17 évben sok hasonló problémával küzdő párral találkozott.

 

„Szeretném megvilágítani azt, hogy meg lehet előzni, hogy túlterhelés miatt esetleg elsüllyedjen egy egyébként jól működő hajó. Ehhez át kell látni, hogy mik azok a pontok, amik léket okozhatnak. Át kell nézni azt, hogy a kapcsolat különböző területein jól működik-e a pár a jelenben, és azt, hogyan lehet működtetni egy gyermekkel való jó együttélésben is. Az a cél, hogy ez a terhelés inkább összetartó, mint széthúzó erő legyen, inkább erősítse, mint gyengítse a kapcsolatot.
Azt is érdemes megnézni, hogy az apai és anyai szerepek, amikben a pár addig még soha nem volt, hogyan fognak működni annak tükrében, hogy az otthonról hozott minták és elvárások milyen mértékben irányítják őket. Ezeket előre át kell gondolni és összhangba kell hozni, de legalább közelíteni egymáshoz az esetlegesen különböző elvrendszereket.
Meg kell tanulni, hogy hogyan tudjuk egymás felé kifejezni a szeretetünket, hogy ne távolodjunk el egymástól. Ehhez jó kommunikáció, közös problémamegoldó rendszer, a feladatok praktikus és gyakorlatias átlátása és megfelelő önérvényesítés szükséges. Tudnunk kell figyelembe venni egymás igényeit, jól beosztani az időnket, jobb partnerek lenni a gyereknevelésben és minőségi időt tölteni együtt és szülőként is” – mondta el a szakember, aki tanfolyamain készíti fel a leendő szülőket.

„Ha egy párnál az derül ki, hogy vannak olyan területek, ahol nem teljesen működnek jól együtt, vagy az ő meglátásuk szerint még lehetne javítani a jelenlegi helyzeten, akkor addig dolgozunk együtt, amíg meg nem oldódnak a diszfunkciók és ki nem alakulnak a jobb megértések, jó kommunikációs helyzetek és tiszta átlátások minden területen.”

Megjelent: csaladivilag.hu 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük