Fájdalomcsillapító masszázs a vajúdás alatt

A várandósmasszázs számos előnnyel jár. Fizikai és pszichikai jótékony hatása nem csupán a várandósság idején jelent megnyugvást a kismama számára, hanem a vajúdás, a szülés óráiban is segítségre siet.

 

Halász Katalin gyógymasszőr, doula speciális várandósmasszázs-formát állított össze. Segítségével a várandósság pszichikai és fizikai kísérése is egyaránt megoldott. Ám a várandósmasszázs nemcsak a várandósság során segítheti a kismamát, hanem a vajúdás nehézségein át is. Katalin a test apró jelzéseit értelmezi, és onnan tudja, hogyan érintse jól a mamát, mire van neki szüksége. A fájás gyakorisága, a pszichikai és fizikai vajúdási tünetek adnak számára információt, hogyan, milyen fájdalomcsillapítással dolgozzon. A keresztcsont, a medence, az ágyéki szakasz, a farpofák, combok kerülnek előtérbe ilyenkor. Katalin tapasztalati úton egyre több információt nyer a nőiségről, a női testről, és a jellemző jegyek megragadásával, finom, mély empátiával közelít a kismama felé.

 

A szüléshez vezető úton a tágulási folyamat a leghosszabb, s minél közelebb kerül az anya a kitoláshoz, annál nagyobb fájdalmat érez a méhszáj nyílása és a medence csontjainak szétcsúszása miatt. Ez a speciális masszázs tökéletesen alkalmas fizikai fájdalomcsillapításra, a fájdalom 60-70%-át enyhíti. Még az alacsony fájdalomküszöbű nők is arról számolnak be, hogy a fennmaradó fájdalom így elviselhető számukra. A kismama felfokozottságát, magas adrenalinszintjét ellensúlyozza Katalin stabilitása, nyugodtsága. Parttá válik, amibe a kismama belekapaszkodhat, és úgy tud segíteni a masszázs mellett, ahogyan azt a nők kívánják.

 

A masszázs ebben a szakaszban a vajúdástól a kitolásig tart. Ritkább fájások esetén még nem a fájdalomcsillapítás az elsődleges, hanem az érintés, a simítás, a melengetés, így a pszichikai segítség mellett elindul, felgyorsul a folyamat a mozdulatok segítségével. A finom, értő jelenlét, a vajúdásra való ráhangolódás a kitolási szakaszhoz közelítve egyre erőteljesebb mozdulatokat igényel. Megváltozik a masszázs jellege, erőssége, egyre nagyobb nyomatékkal érkezik a segítség.

 

A fájdalomcsillapító masszázs a vajúdás során tehát segít a kismamáknak a fizikai fájdalmak jelentős csökkentésében, a pszichikai gát oldásában, így a szülés élménye felejthetetlen kalanddá válik.

Megjelent: babafalva.hu 2012 és Femina.hu 2012

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük