Mi az, ami tényleg a tejtermelés ellen hat?

A szoptatás ma trendi, szinte kötelező, de ettől még nem megy mindenkinek könnyedén. Kicsit olyan, mint a foci: elméletben mindenki tudja, hogyan kell csinálni, de keveseknek megy ösztönösen, és gyakorlás nélkül igazán jól. Ugyanakkor a babák számára nincs jobb az anyatejnél, így a minél hosszabb ideig tartó anyatejes táplálás valójában közös érdek. Ám kevés szó esik arról e téren, hogy mégis mi hathat a tejtermelés ellen.

Hogy termelődik az anyatej?

Az emlő mirigyekből, és az azt körülvevő kötőszövetből és zsírszövetből áll, amelyek elágazó rendszert alkotnak. A tejtermelő sejtek, az alveolusok, az egyes ágak végén helyezkednek és az innen induló tejcsatornák ágrendszer szerűen futnak a bimbóudvar mögötti tejgyűjtő öblökbe, amelyek külön nyílással nyílnak a mellbimbón. A babavárás során a mell felkészül a szoptatásra, a tejtermelő sejtek elkezdenek burjánzani és átveszik a zsírpárnák helyét. A mell megnagyobbodik. Az anyatej a szülést követően termelődik, eltekintve a kis előtejtől, amely a terhesség végén már előfordulhat.A szülést követően a prolaktin nevű hormon hatására a tejtermelő sejtek tejet választanak ki az emlőben, ennek termelődését viszont a csecsemő szopása serkenti, azáltal, hogy stimulálja a mellbimbóban levő idegvégződéseket, és ezek üzenetet küldenek az anya agyába. Emellett az oxitocin felszabadulását is maga a szoptatás idézi elő.

Honnan tudhatjuk, hogy elegendő-e az anyatej?

Elegendő az anyatej, ha:
A csecsemő egészségesnek látszik
24 óra alatt a csecsemő 4 óránál többet van fent, éber és aktív
A csecsemő csak anyatejet eszik, korlátozás nélkül szophat és legalább 6 –szor szopik
A csecsemő helyesen szopik
A tej folyik
Ha nedves a pelenkája és a széklete laza, sárga és megfelelő gyakoriságú

Miért lehet kevés a tej?

A legritkább eset, ha valami miatt az anya mellében kevés vagy egyáltalán nincs tejmirigy, ezért nem (vagy csak kevés) tejet képes termelni. Ám jellemzően nem ez áll a megfelelő tejtermelés útjában. Sokkal gyakoribb az az eset, hogy az anyuka az első néhány hét sikerei után sokszor vált cumisüvegre vagy éppen a növekedési ugrások során úgy gondolja, hogy kevés a tej és elkezd pótlást adni a picinek. Az érzékeny, nyugtalan, sírós csecsemőnek hajlamosak a szülők cumit adni, hogy megnyugtassák őket, ami szintén csökkentheti a szoptatások idejét és gyakoriságát.

Tudni akarod, hogyan kerülheted el a cumizavart, mikor kell mellre tenni a babát, és mit tegyél, ha mellgyulladás lép fel? Nem tudod, hogyan döntsd el, hogy hatékonyan szopizik-e a babád, és fogalmad sincs, felkeltsd-e éjjel, ha magától nem ébred? Tegyük tisztába a szoptatás kérdéseit együtt!