Fel lehet készülni tudatosan az anyaságra?

A címben szereplő kérdésre nem létezik egyszerű igen vagy nem válasz, hiszen ez egy elképesztően szerteágazó kérdéskör. Hiszen bár számtalan módon készülhetünk tudatosan egy gyermek érkezésére, vannak olyan dolgok, amelyek egyszerűen csak ott és akkor bukkannak fel az adott szituációban. Hogyan erősíthetjük meg magunkat a szülést követő hetekre (és évekre), miként érhetjük el a katartikus „anya vagyok” életérzést, és elérhetjük-e egyáltalán? Erről szól ez a bejegyzés.

Amikor kiderül, hogy bővül a család, a legtöbb szülő nagy örömmel és tudatos tervezéssel készül a baba érkezésére, minden téren. Ez igaz a gyerekszoba megálmodásától kezdve a kellékek beszerzésén át egészen a jól átgondolt tervekig és fogadalmakig, melyek legtöbbször úgy szólnak, hogy „na én biztosan nem” vagy „én majd biztosan”. Mindez pedig így van a legnagyobb rendben, hiszen ki ne szeretne jó anyuka vagy apuka lenni és ki ne szeretné a legjobbat a gyermekének?

Van, amire nem lehet felkészülni

Míg számtalan olyan dolog létezik, amire remekül fel lehet készülni testileg és lelkileg, addig vannak olyanok, amelyekre gyakorlatilag lehetetlen. Hiszen például a baba születése után váratlanul törhetnek be gyermekkori emlékek, elfeledett szülői minták, és korábban fel nem ismert szükségletek, melyek befolyásolják az elsődleges gondozó – többnyire az édesanya – lelki-mentális állapotát. Andrek Andrea úgy fogalmaz, hogy a gyermek megszületése nem jelenti az anyaság megszületését is. Ha a körülmények kedvezők, a gyermekkel együtt meg tud születni számos érzés, amely optimálisan támogatja az anya–újszülött kapcsolatot és kötődést. Az anyaság pedig a gyermek növekedésével és az anya személyiségfejlődése által meghatározottan akár egy életre szóló fejlődési folyamatként is értelmezhető.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Tulajdonképpen ekkor is nagyon fontos, hogy tudatosak maradjunk. Hiszen ha be tudjuk azonosítani a probléma forrását vagy éppen a kialakult szituáció okát, máris hatalmasat léphetünk előre a megoldás irányába. Ám a feladat nem az, hogy ezeket a gondokat, emlékeket elnyomjuk, így érdemes valóban feloldani ezeket a sokszor régről eredő feszültségeket. Bernard Golden pszichológus szerint például ha valakivel rosszul bántak gyermekkorában, a is tartós és súlyos hatást gyakorolhat rá felnőttként. bár a korábbi traumáinkat nem tudjuk meg nem történtté tenni, az ezekből fakadó gondolkodási és viselkedési mintákat felül tudjuk írni.

A fentiek mellett sok más anyuka-dologról beszélgetünk a január 19-i podcast adásomban vendégemmel, a háromgyermekes Zölei- Kocsis Blankával.