Minden jön majd az anyai ösztönből?

Az anyai ösztön létezik, de vajon mindenkinek rögtön a tuti megoldást súgja? Van-e szükség szakkönyvekre, lehet-e a szülőséget könyvből tanulni, és mehet-e minden ösztönösen könnyedén?

Bár sokan bizonygatják a mai napig és nem egy kismama reménykedik benne, a helyzet az, hogy az anyai ösztön mint olyan, nem jelenti azt, hogy automatikusan mindent tudni fogsz a babáddal kapcsolatban. Persze a kisbabádról való gondoskodás beléd van kódolva, viszont amennyiben nem rendelkezel megfelelő tudással és háttér információkkal, hiába próbálkozol, nem fogod tudni megfelelően ellátni a gyermekedet, ami hosszú távon tartós stresszhez vezethet. A jó hír az, hogy van megoldás.

Ahhoz, hogy tényleg jól csináld amit teszel, szükséged van elméleti tudásra és egyéb háttér ismeretekre is. Hidd el, nem leszel rossz anya attól, hogy nem tudod pontosan, miért sír a babád, miért nem eszik ha etetés idő van vagy fogalmad sincs, hogy mit tegyél pocakfájás esetén.

Nem minden az anyai ösztön!

Az, hogy miként kell családot alapítani és egy gyermeket ellátni, felnevelni, annak sem az érzelmi, sem a fizikai módjai nem ösztönösek. Ezek a dolgok mind tanultak. A nehézséget e téren főként az okozza, hogy a szüleinktől és a korábbi generációktól látott és tanult gondozási és nevelési módszerek nem feltétlen egyeznek a ma elfogadott és jónak tartott mintáktól. Vagyis túl sok az eltérés ahhoz, hogy egy az egyben lemásoljuk ezeket a korábban már tudat alatt elsajátított tevékenységeket. Hiszen míg annak idején, a több generációs együttélés esetén automatizált volt a mintakövetés, ma már ez nem mondható el.

Mi az, ami mégis ösztönből jön?

Az, ha éjjel sír a baba, te ott állsz az ágya felett és azt sem tudod, hogy kerültél oda, az ösztön. Az viszont, hogy például miként kell pelenkázni, az már tanult dolog. Ez nem szégyen, egyszerűen meg kell tanulni és minden rendben lesz.

Hogyan erősíthetjük meg magunkat a szülést követő hetekre (és évekre), miként érhetjük el a katartikus „anya vagyok” életérzést, és elérhetjük-e egyáltalán? Erről és sok más anyuka-dologról beszélgetünk vendégemmel, a háromgyermekes Zölei- Kocsis Blankával. Tanácstalanságról, és a megannyi felmerülő kérdésről. Kiből lesz jó anya, és mit kell tenned azért, hogy te is az legyél? Kérdések és válaszok az elég jó szülőség mentén a Tegyük tisztába! podcastban!