Sokoldalú segítség a szülés körül

 

A várandósság, a szülés és a gyermekkel töltött első hetek számos kérdést felvetnek a kismamákban, és ebben az időszakban a felmerülő fizikai és pszichikai nehézségek segítségre várhatnak. Halász Katalin a várandósságtól a baba életének első szakaszáig nyújt univerzális támogatást várandósmasszázs, egyéni szülésfelkészítés, szüléskísérés és szoptatási tanácsadás formájában.

 

Egy gyermek érkezése a családba a legszebb élmények egyike. A várandósságot, a szülést és a picivel töltött első időket sokan sokféleképp élik meg. Vannak, akik számára az események minden pillanata gyönyörű, vannak, akik nehézségként könyvelik el ezeket a hónapokat.

 

Halász Katalin gyógymasszőr, doula abban segít, hogy a kismamák és párjaik minden pillanatával együtt megéljék ezeket az örömteli időket, mikor egy új életre való várakozás, vagyis egy új helyzet elé néznek. Katalin immár 20 éve foglalkozik nőkkel egyéni vagy csoportos szinten. Megfogalmazódott benne a kérdés, vajon miképp lehet a nőket rávezetni saját testük megértésére. Integrált kifejezés- és táncterápia módszere is segítette ebben. A hölgyeknek ez a testtudat, éntudat adott támogatást, hogy megismerjék és megérezzék testük üzenetének mélységeit, és erősödött bennük az a – nem lemondó – külső és belső elfogadás, mellyel nőiségtudatuk kialakulhatott, hogy akként szemléljék magukat, amint mások is látják őket.

 

Várandósmasszázs, szüléskísérés:

Később a masszázs új területeket nyitott meg. Fia születésekor érte a felismerés, milyen fontos segítség lehet, ha valaki értő figyelemmel kíséri a vajúdás és szülés folyamatát a kismamával közösen. Ez az élmény fordította figyelmét a várandósok felé. Korábbi munkája során a gyógy- és cellulitiszmasszázs alkalmazása kapcsán az önértékelési gondok, étkezési zavarok, énkép-torzulások kapták a hangsúlyt, de az új irányvonal a várandósmasszázs felé mutatott. Korábban a köztudatban az általános nézet az volt, hogy a terhesség időszakában a masszázs tilos, a téma is kirekesztett volt. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van. Katalin azt tapasztalta, hogy egyre nagyobb külső és belső igény érkezik arra, hogy a várandósságot is kísérni lehessen masszázzsal. Így kialakított egy olyan speciális kismama masszázst, mely nemcsak, hogy nem káros, hanem kellemes és gyógyító hatású is. Megtalálta a koherenciát forma és minőség közt, mely formulából az ártalmas kizárásával egy idő- és testrészkorlát nélküli masszázs született. Ez a várandósság 0. napjától végig, még a vajúdáskor is alkalmazható. Egyre nagyobb az igény a várandósság alatti masszázsra, amit mi sem mutat jobban, minthogy számos hölgy nőgyógyászától kér segítséget, kihez forduljon, ha vizesednek végtagjai vagy fáj a háta. Ezekre a panaszokra is gyógyír ez a masszázs, melyről azonban sokszor maguk az orvosok sem tudnak.

 

Egyéni szülésfelkészítés:

Ezen időszak összetettségének segítésére a kismamák Katalinnal való közös munkája kiegészülhet egyéni szülésfelkészítéssel is. Szükség lett rá, hogy a párok megfelelő, hiteles információt kapjanak arról, mi és hogyan fog zajlani a szülés kapcsán. Az egyéni szülésfelkészítés a 30. héttől a 36. hétig tanácsos, hiszen akkor már a figyelmet nem csupán a várandósság folyamata köti le, hanem kellően sok kérdés megfogalmazódik a szüléssel kapcsolatosan is. A felkészítés során az egész folyamat minden apró részletét megismerik, ami lehetővé teszi számukra, hogy ne sodródjanak az eseményekkel, ne erőszakos élményként éljék át az eseményeket. Ahhoz is támogatást nyújt, hogy a szülők és orvosaik, valamint a szakszemélyzet közt megfelelő kommunikáció épülhessen ki. A pár tehát otthonosan fog mozogni a helyzetben, nem lesz bennük szorongás, félelem, hiszen információk útján oldódnak azok. Ezzel kivédhető a szorongás miatti pszichikai gát, és a szülésnél kevesebb komplikáció adódhat. A szülőkben a félelem helyét a várakozás, vágyakozás veszi át.

 

Szoptatási tanácsadás:

A negyedik terület, amelyben Katalin segítséget nyújt szükség esetén, a szülés utáni gyermekágyi időszak. A szoptatási tanácsadás keretein belül olyan problémák megoldásán dolgozik közösen a szülőkkel, mint a szoptatási gondok, ráhangolódás, új család összeszokása.

 

Sajnos még ma is jellemző az, hogy kevés az olyan szakember, aki körbe tudja segíteni (holisztikusan kezeli) ezt az időszakot. A különböző stádiumok különböző problémái számos területet érintenek, de a sokoldalú megközelítés ritka. Gyakran a szülész, a háziorvos, a pszichológus, a védőnő és megannyi szakember együttes szaktudása és számtalan könyv tanulmányozása vezet át ezen az időszakon. Katalin ezt az „átlátást” biztosítja a kismamák részére a várandósság kezdetétől a baba életének első néhány hetéig. A masszázs, az egyéni szülésfelkészítés, a szüléskísérés és a szoptatási tanácsadás összpontosított figyelemmel érkezik a kismama igényeinek megfelelően. A találkozások, a beszélgetések, a közös munka a pszichikai szorongás leküzdése és a fizikai fájdalom elviselhetővé tétele révén nyújt megoldást.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük