A várandósmasszázs módszerei

60 percnyi kényeztetés – ezt kínálja Halász Katalin azon kismamák számára, akik várandósmasszázsra érkeznek hozzá. Speciálisan összeállított kezelése amellett, hogy enyhítheti a fájdalmakat és segít elkerülni a túlzott vizesedést, testi-lelki relaxációt is nyújt a hozzá fordulóknak. Kétféle masszázs gyógyító kombinációját veti latba a tökéletes eredmény érdekében.

 

A várandósság megannyi örömteli pillanata mellett számos élettani változást is eredményez a kismamák részére. Ezek kellemetlen hatásának enyhítésére, kiküszöbölésére ma már létezik segítség, mely nem csupán könnyítést hoz az áldott állapotban, de egyúttal felkészíti a testet és lelket a szülésre. Korábban a köztudatban az általános nézet az volt, hogy a terhesség időszakában a masszázs tilos, még maga a téma is kirekesztett volt. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van. Egyre nagyobb külső és belső igény érkezik arra, hogy a várandósságot is kísérni lehessen masszázzsal. Így Halász Katalin gyógymasszőr, doula kialakított egy olyan speciális kismama masszázst, mely nemcsak, hogy nem káros, hanem kellemes és gyógyító hatású is. Megtalálta a koherenciát forma és minőség közt, mely formulából az ártalmas kizárásával egy idő- és testrészkorlát nélküli masszázs született. Ez a várandósság 0. napjától végig, még a vajúdáskor, sőt a szoptatási időszakban is alkalmazható, hiszen a speciálisan összeállított masszázs nem rejt veszélyeket magában.

 

A hatékony, komplikációmentes várandósmasszázs számos fizikai és pszichikai előnnyel jár a kismamák részére. Fájdalomcsillapító, izomlazító hatása mellett, a felgyülemlett víz kiürülését is segíti, így megszűnik a végtagok ödémásodása, elnehezedése és a rossz közérzet. Segít a várandósság idején a testi-lelki ellazulásban, relaxálásban és az érintés élménye elmélyíti a saját testtel való tudatos együttlétet, segítséget nyújt a babával való harmonikus viszony kialakításában.

 

A Katalin által kidolgozott módszer alapvetően két gyógymasszázs előnyeit egyesíti – a svédmasszázsét és a nyirokmasszázsét. A kismama a kezelés során speciális, ámde kényelmes pozícióban ül és fekszik, hogy komfortérzete tökéletes legyen, és ne nyomja, ne veszélyeztesse sem a babát, sem önmagát. A lábak elülső részének masszázsát követően a karok, majd a láb hátulsó része élvezheti a kényeztetést, végül a teljes hát, majd azok részei kapják a figyelmet. A masszázs gyengéd mozdulatokból áll, hiszen ez egyfajta finomhangolás, folyamatos beszélgetés az izmokkal. A nyirokmasszázs védi az érzékeny érfalakat. Visszértágulat, hajszálértágulat esetén is csak ez alkalmazható. A lassú, finom mozdulatok a szövetekben felgyűlt vizet a vese segítségével könnyebben kiürítik a szervezetből. Az orvosi gyógymasszázs, azaz a svédmasszázs az alapokat biztosítja, fogásai alkalmasak a különböző izomrétegekkel való munkára. Technikájával az izomcsomók okozta fájdalom megszüntethető, oldható.

 

Bár az alap mindig ugyanaz, ám a várandósság három szakasza más és más masszázstechnikát igényel, és ezen felül még a trimeszterekre alakított masszázs is egyénre szabottan érkezik a kismama elvárásainak, komfortérzetének, kéréseinek és problémáinak megfelelően. Ennek megfelelően – hiszen speciális, egyedi, veszélyt okozó elemeket kizáró technikákat és fogásokat vonultat fel ez a várandósmasszázs – minden kismama részére ajánlott. Nem kizáró ok a problémás, veszélyeztetett terhesség, hiszen az ellazulás görcsoldó is, és segít kiküszöbölni az esetlegesen felmerülő veszélyeztetettséget is amellett, hogy a pszichikai gátat is oldja.

 

Halász Katalin terhes masszázsa 1 órán át tart, melyre előzetes bejelentkezés alapján kerül sor. Hétfőtől csütörtökig 10 és 15 óra közt, míg pénteken 13 és 15 óra közt van lehetőség a 60 percnyi kikapcsolódásra. Kiegészítő nem szükséges hozzá, a kismama csupán teljes önmagát viszi. Zene helyett a masszázs során csupán a madárcsicsergés hallható, hisz a túl sok inger külső hangolást eredményezne, pedig a lényeg épp az, hogy a kismama figyelme befelé irányuljon és csend legyen körülötte. A zajos világból kilép a kismama a csend világába, hiszen erre várandóssága idején még nagyobb szüksége, igénye merül fel. A masszázs során az érzések, érzetek, gondolatok átélése kerülnek előtérbe, ezek segítik a személyiségfejlődést, az anyává érést. Mivel a test pontos jelzést ad arról, milyen szükséglete van, így nincsen kötelező gyakoriság, hanem a kismama a saját érzéseire hagyatkozva dönti el, milyen sűrűséggel igényli a masszázst. Ha erős fájdalommal járnak a tünetek vagy nagyon vizesedik a kismama, akkor javasolt a heti 2-3 alkalom, egyébként a heti egyszeri ellazulás is elegendő. Azonban amennyiben az izomzat problémáira derül fény, akkor a masszázs ellazító hatása mellett gyógytornász speciális gyakorlatait is érdemes követni.

 

A várandósmasszázs tehát kitűnő megoldást jelent a terhesség fizikai és pszichikai tüneteinek oldásában, megszüntetésében – függetlenül attól, ki mikor csatlakozik ehhez az élményhez és segítséghez.

Megjelent: glamour.hu 2009

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük