Mire jó a várandósmasszázs? Kiknek ajánlott?

A terhesség során az élettani változás okozta kellemetlen panaszok megelőzésére, enyhítésére, megszüntetésére nyújt megoldást a várandósmasszázs, hiszen a fizikai és pszichikai tünetek oldásában segíti a kismamák várakozással teli hónapjait, vajúdását és a szoptatási időszakot is. Halász Katalin gyógymasszőr, doula kialakított egy olyan speciális várandósmasszázst, mely kellemes és gyógyító hatású is. Formulájával egy idő- és testrészkorlát nélküli masszázs született.

 

Fizikai kísérés

A pocak növekedésével megváltozik a test statikai állapota. Elsősorban a felső-háti szakasz és a derék tájéka van kitéve fokozott terhelésnek. Előfordulnak izomcsomók által okozott csípő-, derék-, csuklyás izom fájdalmak is. Ezeket a csomókat oldja a Katalin által alkalmazott várandósmasszázs, s ezáltal csökkenti, megszünteti a fájdalomérzetet. A belső terhelés hatására az ízületek szétcsúsznak, a szalagok húzódnak, de a terhesmasszázs gyógyírként hat a fájdalmas területeken. Ez a várandósmasszázs-formula a hormonális hatásra a szövetekben felgyülemlett víz mennyiségét is jó irányban befolyásolja. Jótékony hatása érezhető a vizesedés (ödémásodás) miatti feszülés, végtag-elnehezülés enyhítésében. Megtisztul a nyirokrendszer. A speciális, egyénre szabott masszázs megelőzi ezáltal a stria képződését. Ez a kismamamasszázs továbbá a várandósság utolsó harmadában megfelelően felkészíti a testet a szülésre a medence- és keresztcsonti terület tágulásával.

 

Pszichikai kísérés

Halász Katalin várandósmasszázs módszere a pszichikai feszültséget is oldja. A terhesség alatti korai méhösszehúzódások a koraszülés veszélyét hordozzák magukban. Amennyiben ezek pszichikai okokra vezethetők vissza – például szorongás, görcsös izomzat -, akkor ennek feloldásában is segít ez a speciális várandósmasszázs. A nők érzékenyebbek a terhesség idején, vágynak a fokozott érintésre, így a megnövekedett érintésigény is kielégítésre lel a masszázs keretein belül. Lehetőség nyílik nyugodt környezetben a saját testélmény megtapasztalására a kezelés során. Katalin a várandósságot kísérő, annak során felmerülő témákban is partner tud lenni, beszélgetéssel kíséri ezt az állapotot, oldja a feszültséget. A gyógyító, fájdalomcsillapító hatás mellett tehát relaxáló, közérzetjavító hatással is bír ez a terhesmasszázs, lehetőséget ad a tökéletes lelki ellazulásra, melynek a vajúdás, szülés során is fontos szerep jut.

 

Kiknek ajánlott a várandósmasszázs?

Összességében elmondható, hogy mindenkinek ajánlott a Halász Katalin által összeállított és alkalmazott speciális várandósmasszázs függetlenül attól, milyen fizikai és pszichikai tünetek jelentkeznek nála. Természetesen különösen fontos lehet azok számára, akik a hát különböző részeinek fájdalmával küzdenek, akik a végtagok elnehezedésével találják szemben magukat. Kifejezetten jó azon kismamák részére, akik feltöltődnének, ellazulnának, pihenni vágynak vagy többet szeretnének megtudni saját testükről. Ez az alkalmankénti 1-1 óra olyan speciális időt jelent, ami alatt a kismama csak magára és a babára koncentrálhat, erősítheti a kettejük közti harmóniát. Ugyanakkor ajánlott azoknak is, akik szeretik a masszázst, a várandósság előtt is jártak masszíroztatni vagy most szeretnék kipróbálni ezt a kényeztetési fajtát testi-lelki felüdülésként.

 

Összességében tehát elmondható, hogy ez a speciális várandósmasszázs segít tehát az izomcsomók lazításában, izomgörcsök oldásában, terheltségérzés enyhítésében, felgyülemlett víz kiürítésében. Lehetőséget ad az ellazulásra, pszichikai egyensúly kialakítására, közérzetjavításra. Ajánlott minden kismama részére, aki enyhítené vagy megelőzné a problémákat, és annak, aki kikapcsolódna és a csend világába húzódna a zajos világ elől.

Megjelent: csaladivilag.hu 2012

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük