Szülés közbeni fájdalomcsillapítás

Ha létezik olyan dolog, amitől szinte minden kismama tart, akkor az a szülés és a vele járó fájdalom. Hiszen kinek ne lennének kérdései és fenntartási egy ilyen nem mindennapi állapotról? Így teljes mértékben megértem mindezt és próbálok is segíteni nektek. Ezért született ez a bejegyzés is.

Mindenekelőtt a tapasztalataim alapján hadd mondjam el nektek már az elején, hogy az ember nem sokkal később már nem is emlékszik rá, hogy milyen volt csak arra, hogy nagyon erős volt. Viszont a pillanat amikor kibújik a gyermek és először a mellkasodra teszik, az kárpótol majd minden fájdalomért.

Milyen fájdalomcsillapítási módszerek léteznek?

A klinikai módszerek közül majd az egyik legnépszerűbb az epidurális fájdalomcsillapítás. Ez a 90-es évek végén jött be Magyarországra és akkor nagyon sokan preferálták, ám mára már egyre kevesebb a támogatottsága. Ugyanis a használata különböző feltételekhez között. Ugyanis csak három ujjnyi tágulástól lehet kapni, ám 4,5 ujjnyinál be kell fejezni az adagolását. Vagyis akkor kaphatja meg a kismama, amikor még nem olyan erősek a fájdalmak, ám pont abban a pillanatban
amikor már nagy szükség lenne rá, le kell hogy zárják. Ha ez nem így lenne, elrontaná a kitolási szakaszt. Ennek oka, hogy maga a fájdalomcsillapító a méh összehúzódási munkáját rontja, ezért szintetikus oxitocin is kell hozzá. Amikor valaki ezt megkapja, ott a lehetőség a komplikációra, ráadásul sok baba szívét megterhelheti ez, ami miatt romolhat a szívhang és kész is a császárhelyzet. Ha nem lenne ilyen rizikója, nagyon jó módszer lehetne.

Továbbá igen népszerű a nitrogén-oxidbelélegzése, amelynek lényege, hogy a kismama minden összehúzódás kezdetén nitrogén-oxidot lélegez be. Ez nem hat a babára, viszont lényegesen enyhíti a fájdalmat.
Szintén opció a pethidine használata, amelyek injekcióval vagy vénásan juttatnak a szervezetbe. Bár segíti a fájdalomcsillapítást, bejut a méhlepénybe is, ezért a szülés kritikus szakaszaiban nem használják.

Fájdalomcsillapítás természetesen

Számos olyan módszer és praktika létezik, amelyek által nincs szükség gyógyszerre vagy injekcióra ahhoz, hogy enyhíteni lehessen a fájdalmat. A hát alsó szakaszán végzett masszázs például már alapjaiban nagy mértékben hatásos lehet. Erre a szülésfelkészítőn egyébként speciális mozdulatokat is tanítok az apukának.

Szinén nagyon jót tehet a meleg borogatás vagy a meleg víz használata, az utóbbi esetében a vízben való vajúdás teljesen ellazítja a testet és enyhíti a fájdalmat. Nem mehetünk el szó nélkül továbbá az aromaterápia és Bach-virágterápia mellett sem. A Bach virágeszenciák vízben feloldva és elfogyasztva segíthetnek a kismamának, de már egy jól
megválasztott, nyugtató illat is sokat segíthet.

Ha szeretnél még többet tudni a témáról, ebben a korábbi videómból tájékozódhatsz.