3 tévhit a szoptatással kapcsolatban

A szoptatás során az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a baba számára, mely segíti a védekezést szolgáló folyamatokat, a beszéd- és artikulációs izmok fejlődését, betegségmegelőző (allergia, fülgyulladás, stressz, elhízás, fertőző gyermekbetegségek) vagy segíti azok gyorsabb lefolyását és csökkentheti kialakulásuk veszélyét. Fájdalomcsillapító és érzelmi támaszt, kötődést is nyújt a szeretethormon felszabadulása által mindamellett, hogy a tápszerek egészségügyi kockázatát is mérsékli. Az anya-gyermek kapcsolat elmélyül, a szeretet biztonságot adó tapasztalatát élheti át a baba. A mamát a helyes szoptatás megerősíti és bátorítja, csökkenti egyes betegségek kockázatát (mellgyulladás, csontritkulás, mellrák, petefészekrák, kardiovaszkuláris megbetegedések), segíti a felépülést a szülés után is. Így nem csoda, hogy minden édesanya arra vágyik, hogy szoptathassa gyermekét.

Nem egy kismamától hallom azt a tévhitet, mely szerint mivel az édesanyjuknak sem volt elég teje amikor a gyermekeit szoptatta, minden bizonnyal senki sem lesz elegendő. Szintén gyakran találkozom azzal is, hogy a kis mellben nem lesz elég tej a nagy mellben viszont biztosan elég táplálék termelődik majd a baba számára. A helyzet viszont az, hogy a tejtermelést nagyon sok dolog befolyásolhatja, ám ennek semmi köze ahhoz, hogy édesanyád esetében mi volt a helyzet mint ahogy az sem befolyásolja, mekkorák a melleid.

1. Valakinek nincs teje, nem indul be a tejtermelődés

Ami ezzel kapcsolatban teljesen biztos, hogy nincs olyan, hogy nincs elég tej! Ha most elcsodálkoztál ezen a kijelentésen és úgy gondolod, hogy ez egyáltalán nem igaz, egy kicsit érdemes jobban belemerülnünk közösen a témába. Az elmúlt húsz év alatt ugyanis azt tapasztaltam, hogy nincs olyan helyzet, amit ne lehetne megoldani. Ugyanis mindenkinek akinek anatómiailag a melle rendben van, annak vannak mirigyei, az képes tejet is termelni. Bár maga a mirigyállomány lehet kevesebb, ám ezzel is lehet anyatejet termelni. A kereslet-kínálat pedig hosszú távon fenn is tartható, ehhez a két mellből szoptatás ajánlott.

2. Ha kicsik a melleim, nem tudok majd szoptatni

Szintén gyakran találkozom azzal is, hogy a kis mellben nem lesz elég tej a nagy mellben viszont biztosan elég táplálék termelődik majd a baba számára. A helyzet viszont az, hogy a tejtermelést nagyon sok dolog befolyásolhatja, ám ennek semmi köze ehhez.

3. Ha édesanyám nem tudott szoptatni, én sem tudok majd

Ez a fentieket látva egyértelműen nem igaz. Ráadásul annak idején, amikor a jelenlegi kismamák anyukái szültek, éppen olyan korszak volt, amikor nem volt divat szoptatni, tápszerek viszont igen népszerűek voltak. Ez lehet az alapja annak, hogy sokan nem anyatejjel táplálták a gyermekeiket.

Megoldás lehet a szoptatási felkészítő

A szoptatási felkészítő során nem csupán elméleti és gyakorlati tudnivalók, praktikák átadására nyílik lehetőség, hanem ezáltal a lelki gátló tényezők feloldására is. Egyes kismamák csupán néhány hasznos tanácsért fordulnak hozzám, míg mások önbizalom problémájával, szorongással, korábbi traumatikus szoptatásélménnyel kérnek segítséget. Vagyis bármi is áll a háttérben bátran felkereshetsz!