4 hiedelem a terhességgel kapcsolatban

A terhességgel kapcsolatos legtöbb hiedelem rendszerint a kismama tevékenységéhez kapcsolódik és megtilt számára bizonyos tevékenységeket, amelyek rendszerint a mozgáshoz és a táplálkozáshoz kötődnek. Azonban ezeknek nem szabad bedőlni, hiszen a saját szememmel látom, hogy azok a kismamák, akik is kicsit is hajlamosak a stresszre, feszültté tudnak válni attól, hogy a családtagok és ismerősök különböző tévhitekkel traktálják őket. Összegyűjtöttem ezzel kapcsolatban az 4 leggyakrabban hallott hiedelmet.

1. Nem ehet fűszereset a kismama

Gyakori tévhit például az, hogy a fűszeres ételek fogyasztása koraszülést okozhat, de ennek semmilyen alapja nincs. Tény, hogy ha éppen nem bírja a kismama az adott ételt, előfordulhat gyomorégés, de mindez a méhre nem hat.

2. Nem szabad nyújtózkodni vagy a hasát simogatni

Nem ritkán hallott hiedelem, hogy nem szabad nyújtózkodni a leendő anyukának, mert leszakadhat a méhlepény. A helyzet az hogy ez egy rugalmas rendszer, így ha mégis előfordul korai méhlepény leválás, annak teljesen más okai vannak és nagyon ritka esetekben jelentkezik ilyen jellegű rendellenesség. Szintén gyakran hallani, hogy nem ajánlott a mamának a hasát simogatni a terhesség alatt, mert az irritálhatja a magzatot. Ez is hatalmas tévedés, hiszen hogy ne esne jól neki édesanyja vagy édesapja érintése!

3. Mozogni is lehet!

A helyzet az, hogy ha a rendszeres vizsgálatok során az orvos mindent rendben talál és nem int ágynyugalomra vagy nem kéri azt, hogy ne mozogj sokat, akkor bátran tehetsz azt, amit csak jólesik, bár a futás, a biciklizés és a nagy súlyok emelése nem ajánlott ebben az időszakban.

4. Az együttlét sem tilos!

Sokak szerint a terhesség alatti szex sem megengedett, mert az apa esetleg kárt tehet a gyermekben a közösülés során. Az igazság viszont az, hogy amíg az orvos másképpen nem rendeli a vizsgálatok során, semmi akadálya az együttléteknek. Az pedig fizikailag és biológiailag is képtelenség, hogy az apa a közösülés során bármilyen kárt tegyen a gyermekben.

Ha bármit is elhiszel a babonák közül és például megvonod magadtól a fűszeres ételeket úgy, hogy valójában imádod őket és még csak a gyomrod sem ég tőle, akkor bizony kialakul egyfajta feszültség benned, ami viszont nem jó. Különösen akkor, ha nem ez a egyetlen olyan dolog, amit tiltólistára teszel a babavárás alatt. Ha úgy érzed, nincs meg a megfelelő komfortérzeted és jó lenne beszélgetni minderről valakivel aki ért hozzá, gyere el hozzám egy kismama masszázsra vagy egy szülés felkészítőre, várlak szeretettel!