Amit az otthon szülésről tudni érdemes

Igen megosztó téma az otthon szülés, jellemzően valaki élesen elhatárolódik tőle és elképzelni sem tudja, hogy ne kórházi körülmények között adjon életet a kisbabájának, míg mások sokkal nagyobb nyugalomban érzik magukat az otthonukban.

Átgondolt döntés

Aki az otthonszülés mellett dönt, jellemzően régóta készül erre, nem hirtelen dönti el és teljes mértékben biztos abban, hogy ezzel lehet számára teljes a szülésélmény. Hiszen egy ilyen helyen adott számára a megszokott közeg, a háborítatlanság és elkerülhetik a rideg, kórházi atmoszférát. Ezek az anyukák jellemzően arra vágynak, hogy semmi és senki ne siettesse a baba világra jöttét, minden menjen a maga természetes módján. Nem beszélve arról, hogy van idő megélni a pillanatot, ráadásul garantáltan van lehetőség a zavartalan aranyórára is.

Milyen szabályok vonatkoznak minderre?

Az otthon szülésre 2011 óta nagyon szigorú feltételek mellett van lehetőség Magyarországon. Minderről a 35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet rendelkezik. Ennek megfelelően számos olyan alapfeltétel van, amelyek mindegyike szükséges ahhoz, hogy lehetőség legyen az otthon szülésre.
Ezek a következők:
– Szövődménymentes terhesség.
– 18. életévét betöltött kismama
– 40. életévét be nem töltött kismama
– A terhességi kor a betöltött 37. és 41. hét között van.
– A magzat koponyavégű fekvésű.
– A helyszíntől maximum 20 percen belül elérhető autóval a legközelebbi szülészettel rendelkező kórház

A törvény úgy rendelkezik, hogy az otthon szülésről legkésőbb a terhesség 36. hetéig kell dönteni és nyilatkozni.

Mik lehetnek a kizáró okok?

– korábbi szüléseknél császármetszés,
– ha lázas a kismama
– Ha HIV, hepatitis B vagy hepatitis C fertőzés áll fenn a kismamánál
– ha erős dohányos, drogfüggő vagy alkoholfüggő az anyuka
– ha szívbetegsége vagy szívritmuszavara van
– ha ikerterhességről van szó
– ha a várható születési súly 4 kg feletti,
– ha fejlődési rendellenesség áll fenn
– ha nem megfelelő a magzat fekvése

Azonban ha valaki a fentieknek megfelel, a kizáró okok közül pedig semmi sem gátolja azt, hogy valaki otthon szüljön, akkor megfelelő szakemberek mellett adottak a lehetőségek ehhez.

Ha szeretnél felkészülni arra, hogy otthon adj életet a gyermeketeknek, akkor érdemes ellátogatnotok az apukával az Apás szülésfelkészítőmre, ahol végig vesszük a szülés teljes folyamatát a vajúdástól az első közös percekig.