Elfolyt a magzatvíz? Csak semmi pánik!

Az első és legfontosabb amit tudnod kell a magzatvíz elfolyása kapcsán, hogy a legkevésbé sem úgy zajlik egy ilyen szituáció, mint a filmekben. Nem fogod eláztatni a szoba közepét, nem kell rögtön rohannotok a kórházba és a legkevésbé sincs szükség a pánikra. De akkor mégis mit kell tenni?

Mi is az a magzatvíz és mi történik, amikor elfolyik?
A magzatvíz a méhedben növekvő életet védő és tápláló környezetet biztosít, vagyis nagyon fontos szerepe van. Amikor az emberi magzatvíz elfolyik, ez azt jelenti, hogy a folyadék kiszivárgott vagy kiürült a méhből. Ez lehet részleges vagy teljes magzatvízvesztés. Amennyiben ez a megfelelő időben történik, nem kell megijedni, azt jelzi, hogy hamarosan a kezedben tarthatod a babádat!

Tényleg elfolyik?
Bár azt a kifejezést használjuk, hogy elfolyik a víz de ez nem azt jelenti, hogy azonnal el is fogy és szárazon marad a baba. Bár elkezd folyni, ám termelődik folyamatosan amíg a baba meg nem születik.

 

Nyugodj meg és koncentrálj!
Ha még csak folydogál a magzatvíz és tiszta, víz színű, esetleg rózsaszín, akkor nyugodj meg, ez teljesen természetes! Bőven van időd arra, hogy elkészülj, hiszen a fájásokra még várni kell. Mivel a szervezeted az otthoni baktériumflórához hozzá van szokva, nem kell tartanod a fertőzéstől. Fontos, hogy otthon nyugodtan lezuhanyozhatsz, viszont a kádba semmiképpen ne ülj bele, így teljes mértékben elkerülheted a fertőzésveszélyt. Vajúdás során viszont már bátran lehet kádban lenni. Bár ilyenkor rendszerint senkinek sem jut ez eszébe, de a szerelmes együttléteket is hanyagolni kell ilyenkor, ugyanis ez is okozhat gondot. Ha a fájások már jelentkeznek, érdemes megvárni, amíg a hárompercenként fordulnak elő, ekkor érdemes útra kelni a kórházba. Az is előfordulhat, hogy napokig nem jönnek a fájások, ha nem változik a víz színe és mértéke, nyugodtan otthon maradhatsz.

Mi történik, ha hamarabb mész be a kórházba?
Ha nem tapasztalsz rendellenességet, mégis azonnal bemész a kórházba, akkor 6-8 óra várakozás után mindenképpen beindítják a szülést, ugyanis itt már fenyeget a fertőzésveszély. Mivel sok baba nem reagál jól arra, ha „sürgetik” és kémiai anyagokkal manipulálják, az ilyen szüléseknek sokszor császármetszés lesz a vége. A korai burokrepedés az amikor a fájások elindulása előtt reped a burok. Van ilyen is meg olyan is, hogy szülés közben reped.

Mikor kell haladéktalanul elindulni a kórházba?
Vannak kivételes helyzetek, amikor a magzatvíz elfolyása után egy percet sem szabad várnotok, azonnal el kell indulni a kórházba! Amennyiben a víz színe zöldesfekete, (meconiumos) véres vagy hatalmas mennyiség távozik (úgy szoktam ezt megfogalmazni, hogy csattan a földön, annyi jön ki), akkor semmiképpen sem szabad a fájásokra várni. Fontos, hogy ha csak rózsaszínes a víz, az nem probléma. Ez csak egy kis orrvérzés szerű dolog a méhszájnál vagy méhnyakban. Amennyiben nagy mennyiségű vér van a vízben az nagy mennyiségű vérzésnek fog kinézni, vagyis egyértelmű lesz.

Bármelyik verzió is áll fenn, ne ijedj meg!
A legfontosabb egy ilyen szituációban, hogy ne pánikolj és ne stresszelj, hiszen az a gyermekednek sem tesz jót. Próbálj tudatosan készülni a nagy napra az apukával együtt, így minden gördülékenyen zajlik majd. Ha kérdésetek van, keressetek fel bátran, várlak titeket szeretettel a szülésfelkészítőn is, ahol még több hasznos információt árulok el nektek a szüléssel és az azzal kapcsolatos teendőkkel kapcsolatban. Sőt, az apukának még olyan fájdalomcsillapító módszereket is mutatok, amelyekkel tud neked segíteni a szülőszobában!