A szülés fáj, de van lehetőség ennek csillapítására!

A szülés fáj, de van lehetőség ennek csillapítására! A szülés közbeni fájdalom nagyon riasztó tud lenni. Sokan a fájdalomtól menekülve inkább a császármetszést választják, még akkor is ha ez fizikai okokból nem lenne szükséges. Pedig léteznek olyan fájdalomcsillapító módszerek, amelyeket akár a párod is tud alkalmazni a szülőszobán, vajúdás közben. Lássuk, miről is van szó pontosan!

A szülés fáj!

Bárki, bármit mond neked, arra fel kell készülni, hogy a szülés bizony fáj. Viszont ha megfelelő technikákat alkalmazol a vajúdás alatt és te magad lelkileg is fel vagy vértezve e téren, akkor ezen sokkal könnyebben túllendülhetsz. Hiszen ennek a néhány órának a végén egy csoda vár, egy kicsit ember, aki eddig a szíved alatt növekedett és akit végre a karjaidban tarthatsz.

Fájdalomcsillapítás természetesen

Számos olyan módszer és praktika létezik, amelyek által nincs szükség gyógyszerre vagy injekcióra ahhoz, hogy enyhíteni lehessen a fájdalmat. A hát alsó szakaszán végzett masszázs például már alapjaiban nagy mértékben hatásos lehet. Erre a szülésfelkészítőn egyébként speciális mozdulatokat is tanítok az apukának.
Szinén nagyon jót tehet a meleg borogatás vagy a meleg víz használata, az utóbbi esetében a vízben való vajúdás teljesen ellazítja a testet és enyhíti a fájdalmat.
Nem mehetünk el szó nélkül továbbá az aromaterápia és Bach-virágterápia mellett sem. A Bach virágeszenciák vízben feloldva és elfogyasztva segíthetnek a kismamának, de már egy jól megválasztott, nyugtató illat is sokat segíthet.

Gyógyszeres fájdalomcsillapítások

Természetesen ezekről is mindenképpen szót kell ejteni a fentiek mellett. Ezek közül igen népszerű a nitrogén-oxidbelélegzése, amelynek lényege, hogy a kismama minden összehúzódás kezdetén nitrogén-oxidot lélegez be. Ez nem hat a babára, viszont lényegesen enyhíti a fájdalmat.
Szintén opció a pethidine használata, amelyek injekcióval vagy vénásan juttatnak a szervezetbe. Bár segíti a fájdalomcsillapítást, bejut a méhlepénybe is, ezért a szülés kritikus szakaszaiban nem használják.
Az epidurális érzéstelenítés egy olyan fájdalomcsillapító injekciót takar, amelyet a hát alsó szakaszába adnak be. Ez teljesen megszünteti a fájdalmat, így nem lehet érezni egyetlen összehúzódást sem. Rendszerint néhány órán keresztül hat. Ez a fájdalomcsillapítási módszer nem hat a méhlepényre, ezért nincs közvetlen hatása a babára sem. Fontos információ továbbá az is, hogy az epidurál mellé mindig adnak szintetikus oxitocin hormont és emiatt császár okozhat szívhang leesést ami császár irányba tolhatja el a szülést.

Ebben a korábbi podcastomban alaposan körüljártuk a témát.