Elfolyt a magzatvíz! Mit csináljak most?

A filmekben, amikor a kismama közli, hogy elfolyt a magzatvíz, rögtön rohannak a kórházban és nem sokkal később már a kezében is tarthatja gyermekét a büszke anya. Nos, a valóságban ez nem teljesen így működik, szóval nem kell azonnal rohannotok a szülőszobába, amikor úgy érzed, elfolyt a magzatvíz. Tudom, hogy nem szeretnéd, hogy gond legyen és akkor érzed biztonságban magad, ha veled van az orvosod, de semmiképpen ne kapkodj! Tarts velem ebben a bejegyzésben és segítek, hogy fel tudj készülni erre a nagy napra!

Nyugodj meg és mérd fel a helyzetet!

Ha még csak folydogál a magzatvíz és tiszta, víz színű, esetleg rózsaszín, akkor nyugodj meg, ez teljesen természetes! Bőven van időd arra, hogy elkészülj, hiszen a fájásokra még várni kell. Mivel a szervezeted az otthoni baktériumflórához hozzá van szokva, nem kell tartanod a fertőzéstől. Fontos, hogy otthon nyugodtan lezuhanyozhatsz, viszont a kádba semmiképpen ne ülj bele, így teljes mértékben elkerülheted a fertőzésveszélyt. Bár ilyenkor rendszerint senkinek sem jut ez eszébe, de a szerelmes együttléteket is hanyagolni kell ilyenkor, ugyanis ez is okozhat gondot. Ha a fájások már jelentkeznek, érdemes megvárni, amíg a hárompercenként fordulnak elő, ekkor érdemes útra kelni a kórházba. Az is előfordulhat, hogy napokig nem jönnek a fájások, ha nem változik a víz színe és mértéke, nyugodtan otthon maradhatsz.

Mi történik, ha hamarabb mész be a kórházba?

Ha nem tapasztalsz rendellenességet, mégis azonnal bemész a kórházba, akkor 6-8 óra várakozás után mindenképpen beindítják a szülést, ugyanis itt már fenyeget a fertőzésveszély. Mivel sok baba nem reagál jól arra, ha „sürgetik” és kémiai anyagokkal manipulálják, az ilyen szüléseknek sokszor császármetszés lesz a vége.

Mikor kell haladéktalanul elindulni a kórházba?

Vannak kivételes helyzetek, amikor a magzatvíz elfolyása után egy percet sem szabad várnotok, azonnal el kell indulni a kórházba! Amennyiben a víz színe zöldesfekete, (meconiumos) véres vagy hatalmas mennyiség távozik (úgy szoktam ezt megfogalmazni, hogy csattan a földön, annyi jön ki), akkor semmiképpen sem szabad a fájásokra várni.

Bármelyik verzió is áll fenn, ne ijedj meg!

A legfontosabb egy ilyen szituációban, hogy ne pánikolj és ne stresszelj, hiszen az a gyermekednek sem tesz jót. Próbálj tudatosan készülni a nagy napra az apukával együtt, így minden gördülékenyen zajlik majd. Ha kérdésetek van, keressetek fel bátran, várlak titeket szeretettel a szülésfelkészítőn is, ahol még több hasznos információt árulok el nektek a szüléssel és az azzal kapcsolatos teendőkkel kapcsolatban. Sőt, az apukának még olyan fájdalomcsillapító módszereket is mutatok, amelyekkel tud neked segíteni a szülőszobában!