Félsz a szüléstől? Nem vagy ezzel egyedül!

Mivel nagyon sok kismamával találkozom a munkám kapcsán, igen sokszor tapasztalom azt, hogy sokan félnek a szüléstől, ám ezt a legtöbben nem merik kimondani. Pedig őszintén, ki nem tart egy kicsit ettől az egész szituációtól? Ha neked is kétségeid vannak a gyermeked világrahozatalával kapcsolatban, akkor nem kell szégyellned feltenni az ezzel kapcsolatos kérdéseidet, ugyanis lássuk be, csodálatos és ijesztő dolognak tűnik mindez egyszerre.

Amikor az első gyermekemnek adtam életet, emlékszem, az járt a fejemben, hogy vajon miért nem szólt senki arról, hogy ez ekkora fájdalommal jár?! Nem értettem, hogy a körülöttem levő családtagok és barátok, akik már átélték ezt az egészet, miért csak arról meséltek, hogy milyen csodálatos és fantasztikus élmény volt ez az egész. Persze amikor már a kezemben tartottam a fiamat, hirtelen minden fájdalmam elmúlt és nem is számított az egész, amit korábban átéltem. Azonban ezzel együtt arra is rájöttem, hogy mennyire fontos beszélgetni erről minden várandós kismamának!

Félsz a szüléstől? Nem szégyen!

Azt tapasztalom, hogy sok kismama egyszerűen még önmagának sem meri bevallani azt, hogy mennyire fél a szüléstől. Hiszen mindenki fejében él egy idilli kép erről az egész folyamatról, amikor világra jön a gyermek, bővül a család és mindenki boldog. Persze, viszont előtte az édesanyára még igen nagy kihívás vár, amely mind testileg, mind pedig lelkileg igen nagy megterhelést jelent a számára. Pontosan ezért – különösen első szülés előtt – fontos nagyon az, hogy kérdezz egy szakembertől őszintén, aki minden kérdésedre válaszol majd. Sőt, ha az apuka is tart ettől az egész szituációtól, közösen is kérdezhettek, hiszen életetek egyik legnagyobb élménye előtt álltok!

apás szülésfelkészítő

Miben segíthet egy ilyen apás szülésfelkészítés?

Ezt a programot azért találtam ki neked, hogy pontosan megértsd tested működését, jól tudj együttműködni vele. Ezáltal gördülékenyen, komplikáció mentesen zajlik majd le a folyamat. Érteni fogod tested minden rezdülését, nem fogsz sodródni tudattalanul a folyamatban. Ráadásul ha a gyermek édesapja szeretne veled benn lenni a szülőszobában, neki is meglesz a maga feladata, ami által nem fogja feleslegesnek érezni magát.

Hogy mit csinálunk a felkészítésen?

● Írunk egy listát arról, hogy mit vigyetek be a szülőszobára, amivel a párod segíthet neked.
● Megbeszéljük, mi az a 3 legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venned, hogy jó időben indulj a kórházba, hiszen ez egy nagyon fontos tudás ahhoz, hogy jól tudj időzíteni és ezzel is már komplikációkat kerülhetsz el.
● A szülés 4 szakaszát is tisztán és érthetően fogod látni és azt is megtudod, melyik szakaszban mi segít majd a legjobban.
● Mivel a szülésnek természetes velejárója a fájdalom, fontos, hogy megtanítsalak a hatékony fájdalomkezelésre és csillapításra.
● Ha a párod bent szeretne lenni veled, akkor 100%-os segítségnyújtásra fogom tanítani őt, olyan fájdalomcsillapító masszázst mutatok neki, amivel akár 60%-ot is tud csillapítani a fájdalmaidon.
● És utoljára, de nem utolsó sorban a gyermekágyi időszakot is strukturáljuk, hogy ne vesszetek el az új élethelyzetben.