Mégis mit jelent az apás szülésfelkészítő?

A tapasztalataim alapján alapvetően két típusú leendő édesapa létezik. Az egyik, aki mindenképpen szeretne jelen lenni a terhesség alatt zajló folyamatok mindegyikénél és aki számára nem kérdés, hogy benn lesz a gyermek világra jövetelénél a szülőszobán. A másik, aki bár nagyon örül az új családtag érkezésének, retteg az új szereptől és egyelőre hezitál azzal kapcsolatban, hogy szeretné-e testközelből végig nézni gyermeke születését. Bármelyik típusba is tartozik a párod, érdemes megmutatnod neki ezt a bejegyzést, ugyanis sokan nem is gondolnák, hogy egy felkészült apuka mennyit segíthet a szülés alatt a kismamának. Mutatom, miről is van szó pontosan!

Ha most arra gondolsz, hogy már túl vagytok a kórházi felkészítőn és nincs szükségetek még több tanácsra, akkor jó ha tudod, ennek a beszélgetésnek egészen más célja van. Hiszen amíg az orvos a szülőszobát mutatja be és a szülés menetéről beszél, addig egy ilyen apás felkészítésen igazán veletek foglalkozom, valós és gyakorlatias tudást kaptok a fiziológiai és lelki folyamatokról a egyaránt. Ma Magyarországon kevesen vannak, akik egy egyéni felkészítőbe az apukákat is bevonják, én azonban fontosnak tartom, hogy az apáknak is fontos és megnyugtató élmény lehessen babájuk születése.

Mi történik egy apás szülésfelkészítőn?
Egy kismama rendszerint tájékozottabb a szülés folyamatát illetően, hiszen nőként már hónapokkal a szülés előtt tudatosan és tudat alatt is készülődünk a nagy napra. Fontos viszont, hogy a lényeges információkról a férfi is tudjon, hiszen a gyermek világrajövetele életre szóló élmény lehet számára is, ha tudja, mi is zajlik éppen körülötte a szülőszobán és nem érzi magát feleslegesnek. Tehát egy apás szülésfelkészítőn egyszerűen praktikus dolgokról és fontos tudnivalókról beszélgetünk majd. A három órás társalgás után az apa nem csak felkészültebb lehet a nagy napon, de egy ilyen jellegű beszélgetés sokat segíthet a stressz leküzdésében is.

Miről lesz szó a felkészítőn?
Szó lesz arról, mikor érdemes elindulnotok a kórházba, mely nem csak az anyukának nagy segítség, de a szülés közben felmerülő komplikációk egy részét is elkerülhetitek. Elmondom nektek azt is, milyen négy szakasza van a szülésnek és melyik fázisban mivel segíthet a legtöbbet az apa, sőt, még különböző fájdalomcsillapító masszázs módszerekről is szó lesz majd, melyek hamar elsajátíthatók, segítségükkel pedig a párod tudja csillapítani a kellemetlenségeket, miközben életet adsz a gyermeketeknek.


Emellett a gyermekágyi időszakot is strukturáljuk egy ilyen alkalommal, hogy ne vesszetek el az új élethelyzetben, hanem élvezzétek annak minden pillanatát. Hiszen csak egyszer lesz első mosoly, egyszer van lehetőségetek csodálni az első tudatos mozdulatokat és csak ilyenkor láthatjátok, miként cseperedik a csemetétek. Így akár lelkes kispapa a párod akár stresszesebb típus, mindenképpen hasznos információkkal lesztek gazdagabbak. Higgyétek el, a kapcsolatotokra is nagyon jó hatással lesz egy ilyen őszinte beszélgetés, ahol hasznos információk hangoznak el életetek egyik legfontosabb napjával kapcsolatban!