„Ne aggódj, szülés után felébrednek az anyai ösztöneid!”

Nem egyszer hallottad már ezt a mondatot mióta babát vársz, igaz? Rendszerint akkor hangzik el ez a közhely, amikor valamivel kapcsolatban aggodalmadat fejezed ki, ami egyébként teljesen érhető, hiszen egy teljesen új élethelyzet előtt állsz, amiben még semmilyen gyakorlati tapasztalatod nincs. Joggal merül fel benned a kérdés, hogy vajon tényleg felébrednek majd benned az anyai ösztönök ha már veletek lesz a pici és automatikusan tudni fogod majd, mit kell csinálni?

A kérdésre röviden a válasz, az, hogy ez nem így működik, hiszen ahhoz, hogy tényleg jól csináld amit teszel, szükséged van elméleti tudásra és egyéb háttér ismeretekre is. Hidd el, nem leszel rossz anya attól, hogy nem tudod pontosan, miért sír a babád, miért nem eszik ha etetés idő van vagy fogalmad sincs, hogy mit tegyél pocakfájás esetén. A jó hír viszont az, hogy van megoldás a dologra!

Tulajdonképpen mi az anyai ösztön?

Én magam a legjobban úgy fogalmaznám meg, hogy az anyai ösztön az, amikor éjjel az első gőgicsélésére kipattan a szemed és azonnal elindulsz megnézni, minden rendben van-e, amíg apuka még az igazak álmát alussza melletted. Viszont nem tartozik ide az, hogy te automatikusan tudod, melyik sírás mit jelent vagy mikor mit kell tenned. Ehhez bizony alapos felkészültségre van szükséged, amivel tökéletesen kiegészítheted az ösztöneidet és megakadályozhatod azt, hogy bármilyen stresszhelyzet gondot okozzon az életetekben.

Hogy szerezhető meg ez a háttértudás?

Leginkább a különböző felkészítő tanfolyamokon, amelyeket én is szoktam tartani kismamáknak, leendő apukáknak és újdonsült szülőknek egyaránt. Az ilyen alkalmakon van lehetőség arra, hogy felkészüljetek a gyermekágyi időszakra és megtudj mindent a szoptatásról, babaápolásról. Így mikor már a gyakorlatban is megtapasztalod a különböző szituációkat, nem fogsz kétségbe esni, tudni fogod, mi kell tenned. Ide kattintva bővebben is olvashatsz a különböző felkészítőkről, ahol válaszolok a felmerülő kérdéseitekre is.